0

Da li možete da verujete da je ova austrijska palata bila u Beogradu i da pogodite gde se nalazila? (FOTO)

„Kasarna Karla Aleksandra Virtemberškog“, poznata u svoje vreme i jednostavno kao Virtemberška palata, bila je najimpozantnija građevina austrijskog Beograda, prestonice habzburške Kraljevine Srbije 1718-1739. godine. Dugo je bila „najistočniji primerak baroka na tlu Evrope“

Beograd kao prestonica habzburške Kraljevine Srbije 1722. godine. Pogled na jezgro varoši koje je danas potez između Obilićevog venca i Francuske sa bliže strane te Pariske ulice sa dalje. Foto: Wikimedia Commons/Vienna State's Archives

Jednom smo već pisali o habzburškoj Kraljevini Srbiji koja je postojala u periodu 1718-1739. godine, nakon što je Austrija uz pomoć srpske milicije oslobodila veći deo Beogradskog pašaluka (mada ne ceo). Ako želite više da saznate o toj državi, o tom periodu kada je sveti rimski car bio ujedno i srpski kralj, to možete učiniti na ovom linku.

Beograd je u tom periodu transformisan iz jednog orijentalnog u centralnoevropski velegrad, a Austrijanci su gradili na sve strane. Nešto od onoga što su podigli postoji i danas; najvažnije od svega je to što su Beogradskoj tvrđavi dali njen sadašnji okvirni izgled (premda naravno postoji mnogo ostataka i iz ranijih perioda), ali ima tu i drugih stvari poput Kapije Karla VI u Donjem gradu ispod koje Beograđani stalno prolaze a malo ih zna šta je to zapravo, ili poput Najstarije kuće u Beogradu koja se nalazi u Dušanovoj ulici na Dorćolu (ta ulica se onda zvala Vidinska i bila je glavna u gradu).

Bilo je i drugačijih ostataka austrijske vlasti. Recimo, grb te Kraljevine Srbije bio je takozvani grb Tribalije, odnosno „glava vepra probodena strelom kroz razjapljene ralje“, koji su kasnije usvojili srpski ustanici početkom XIX veka pa se nalazio na zastavi te revolucionarne Srbije pod voždom Karađorđem (mada je možda put tog grba bio i obrnut); takođe, srpski oborknezovi i knezovi koji će kasnije igrati važnu ulogu u borbi za slobodu nastali su u tom periodu („obor“ je od nemačke reči „ober“, što znači „nad“).

Kasarna Karla Aleksandra Virtemberškog“, ili Virtemberška palata. Grafika iz austrijskog Beograda 1738. godine, tokom postojanja habzburške Kraljevine Srbije. Foto: Wikimedia Commons/Vienna State's Archives

Sam grad je bio podeljen na nemačku i srpsku varoš, i svaka od te dve varoši je imala svoju upravu (zbor uglednih Srba sam je birao svog kneza), a „demarkaciona linija“, odnosno „bastion“, pratila je liniju današnjeg Obilićevog venca (kasnije se to zvalo Šanac), Vasine i Ulice kralja Petra, koja se tada zvala Mitropolitova.

Uz samu liniju, preko puta „Ruskog cara“, gde je danas zidni ulični časovnik „INSA“, bio je ovaj ugao zgrade koji vidite na slici. U pitanju je ogromna „Kasarna Karla Aleksandra Virtemberškog“, ili Virtemberška palata, koja se protezala do današnje Zmaj-Jovine sa jedne strane i Vasine ulice sa druge. Bila je sazidana u stilu poznog baroka, posedovala je bogatu dekorativnu plastiku na fasadi, sa 312 prozora i tri dvorišta za egzercir, i bila je dugo „najistočniji primerak baroka na tlu Evrope.

Austrija je — nakon novog rata sa Osmanlijskim carstvom, u koji je ušla da bi pomogla Rusiji, a koji je izgubila Bitkom kod Grocke — bila prinuđena da preda našu prestonicu odredbama Beogradskog mira 1739. godine. Ali, prvo su porušili sve što su sagradili, uprkos ogromnim sredstvima koja su uložena (čak je i rimski papa insistirao da se uvedu posebni porezi da bi se od Beograda i Srbije napravila neosvojiva tvrđava hrišćanstva). Među porušenim zdanjima bilo je i ovo.

(O. Š.)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Austrija, Austrijanci, Austrijsko carstvo, Beograd, Beogradska tvrđava, Habzburška monarhija, Istorija, Kraljevina Srbija, Osmanlije, Osmanlijsko carstvo, Stari Beograd, Zabavnik

Prva promena pola na prostoru bivše Jugoslavije izvršena je još 1936. godine: Almaza Popović tada je postala Enver (FOTO)

„Događaji u Zagrebu prilikom dolaska osvajača biće najtamnija ljaga na tvojoj istoriji, hrvatski narode“, poručio je Josip Broz Tito aprila 1941. godine

Hrvati koji su se za Hitlera tukli u Staljingradu, pa za Tita protiv Nemaca i četnika u Čačku: Priča o Marku Mesiću i ustaškoj 369. pukovniji (FOTO)

Godišnjica najveće srpske sramote: Kako je šest SS-ovaca na čelu sa 28-godišnjim kapetanom, ukradenim motornim čamcem osvojilo Beograd pre 77 godina

Udario je na rođenog brata, hteo celu Srbiju za sebe, pa misteriozno nestao: Jedan vladar iz najslavnije srpske dinastije ostaće večita enigma

Šta je Adolf Hitler nakon pobede u Aprilskom ratu rekao na sednici Rajhstaga o puču, Srbima, Beogradu i Englezima

ATENTAT NA PAVELIĆA: Kako je Blagoje Jovović usred Buenos Ajresa smrtno ranio ustaškog zlikovca na godišnjicu uspostave NDH (FOTO)

MARŠ SRPSKE VOJSKE: Zaboravljeni naši junaci iz rata o kome više ni ne pričamo (FOTO)

JUGOSLAVIJA USPELA, PACIJENT UMRO: Naslovna strana „Vremena“ od 5. aprila 1941. danas je i smešna i tužna, ali pre svega poučna (FOTO)

Zašto je Split zaboravio Sonju Bučan, od ustaša obešenu učiteljicu i majku šestomesečnog deteta, i da li bi isto prošla u Srbiji?

Nemci im okupirali zemlju i porobili narod, ali one padaju na njihove uniforme. Na kraju rata će biti ošišane na ćelavo (FOTO)

Ja imam san: 50 godina od ubistva Martina Lutera Kinga, čoveka koji je ulio nadu milionima Amerikanaca (FOTO) (VIDEO)

Dva puta su Saveznici na početku rata mogli brzo da pobede Hitlera i spreče dalje krvoproliće, i obe prilike su propustili

Dnevnik poljske Ane Frank: Zapisivala je svoje strahove i sumnje, a njene poslednje napisane reči slamaju srce

ZRENJANINE, NOVA BARSELONO: Da su 1737. godine Katalonci uspeli u naumu, danas bi grad na Begeju izgledao ovako (FOTO)

„POŽURI! DETE SE SMRZAVA!“ Javnosti nepoznata slika povlačenja Srba preko Albanije (FOTO)

Najlepša tačka bivše Jugoslavije: Vrelo Bune kod Blagaja, а iznad derviška tekija (FOTO)

NAJVEĆA ZVER 2. SVETSKOG RATA: Razlog zbog kog je ubijao nema veze s ratom, a zbog njegove metode ustaše i nacisti padaju ničice

40 godina živela sama na steni u Egeju, svakog jutra dizala grčku zastavu, Grci je ratnim brodovima branili od Turaka (FOTO) (VIDEO)

ŠTA MISLITE O OVOME? Besni katolički fratar piše pismo pre 133 godine: Nema u Bosni ni Srba ni Hrvata, samo Bošnjaka! (FOTO)

NEMANJINA ULICA U LONDONU: O hotelu koji je bio ratno sedište naše vlade i tome da li je soba br. 212 bila na 24 časa deo Jugoslavije

Atina je grad u kom danas živi trećina Grčke, a pre samo 200 godina je bila pravo pravcato selo

SUŠTINA RATA U JEDNOJ SLICI: Nevažno je šta su po nacionalisti ubijeni majka i dete, jer su sve ubijene majke i deca iste nacionalnosti (FOTO)

Kako je jedan od najvećih vojskovođa u istoriji smenjen samo zato što je nagradio pesnika

Donesi mi bebu za ručak: Kako je uhvaćen najokrutniji ruski kanibal koji je ubijao, jeo i prodavao meso dece i žena

KOLIKO JE SRBIJA LEPA! Pogled sa Soko-grada, snažnog uporišta bogumila koje je opsedao veliki župan Stefan Nemanja (FOTO)

NEMCI NASELJAVALI SLOVENCE U OKUPIRANU SRBIJU: Neispričana tragedija naroda koji je smetao Hitlerovoj psihotičnoj viziji (FOTO)

SVI PROLAZE, NIKO NE VIDI: Četiri velike tajne na fasadi zgrade Narodne skupštine (FOTO)

ZABORAVLJENE HEROINE: Ruske milosrdne sestre leče srpske vojnike u Nišu 1915. godine (FOTO)

Sin Živojina Mišića žrtvovao svoj život zbog Draže: Kada su ga Nemci streljali, ponosno je izgovorio ovu rečenicu

Kako je Čiča Draža pisao latinicom (FOTO)

Jedna duhovita anegdota koju vam nisu pričali na časovima istorije, a koja pokazuje šta je zapravo bila Sparta u antičkoj Grčkoj

MIT ILI ISTINA? Da li je Tito jedini zapalio cigaru u Beloj kući, uprkos zabrani pušenja? (FOTO)

Ovo je jedna od najpotresnijih slika srpske vojske na Krfu. Zove se „Maslinove grane ne mogu zameniti šljive u Srbiji“ (FOTO)

Samo 33 dana bio je na čelu Rimokatoličke crkve i iznenada je umro: Papa koji je želeo da promeni Vatikan i završio mrtav (FOTO) (VIDEO)

Ovo je najsurovije oružje u Prvom svetskom ratu, a to malo ko zna: Ko je pogođen ovim strelicama umirao je u najstrašnijim mukama (VIDEO)

ATENTATORSKA BLEJICA NA KALIŠU: Fotka Gavrila Principa koju nikada do sada niste videli (FOTO)

NAJPOTRESNIJA SLIKA RATA: Zove se „Pobeđeni. Parastor sa ubijene“. Samo Rus može ovako da ubode suštinu! (FOTO)

Zašto je Darvin pisao jednom Srbinu: Izrazio želju da se Srbija oslobodi turskog ropstva i tražio jednu stvar (FOTO)

OVO JE FENOMENALNO: Rusi trijumfalno ulaze u Trnovo i oslobađaju drevnu bugarsku prestonicu od turskog jarma (FOTO)

NAJLUĐA RATNA SLIKA U ISTORIJI: Čučavac ruskih vojnika oko logora u Turkestanu (FOTO)

SLIKA ATENTATA NA KARAĐORĐA: Ovako su kumovi ubili vožda i Nauma Krnara, odsekli im glave, napunili ih slamom i poslali sultanu u Stambol (FOTO)