NAJLUĐA RATNA SLIKA U ISTORIJI: Čučavac ruskih vojnika oko logora u Turkestanu (FOTO)

„Ruski logor u Turkestanu“ jedna je od najneobičnijih, i svakako najneuobičajenijih slika koje za svoju tematiku imaju rat i ratna zbivanja, ne samo na polju ruskog slikarstva već i slikarstva uopšte. Delo je velikog Vasilija Vasiljeviča Vereščagina

  • 7
„Ruski logor u Turkestanu“, slika Vasilija Vereščagina. Foto: Wikimedia Commons/Васи́лий Васи́льевич Вереща́гин

Slike koje prikazuju rat obično idu u dva smera: ili veličaju hrabrost i herojstvo velikog pojedinca, neznanog junaka ili grupe ljudi, ili pak prikazuju bol i patnju, muku i suze. Retko ko ode u pravcu u kojem je na ovoj svojoj slici otišao ruski slikar Vasilij Vasiljevič Vereščagin (1842-1904), koji se u svetu i jeste posebno proslavio upravo delima koja obrađuju ratnu tematiku.

Ovo delo, prema vrlo neuobičajeno, premda prikazuje običan, svakodnevni aspekt vojničkog života, lišen svakog herojstva, lišen patnje, aspekt izrazito ljudski — definitivno spada u slike njegove koje obrađuju tu tematiku.

Zbog toga ova slika pod imenom „Ruski logor u Turkestanu“ — na kojoj pripadnici Ruske imperatorske armije vrše malu i veliku nuždu oko svog logora (mada bismo mi pre rekli da je ovo tabor) u Turkestanu — i jeste toliko privlačna. Jednostavno, ljudska je.

UZNEMIRUJUĆE: Kad vidite ovu stravičnu rusku sliku, na pamet vam neće pasti da pozivate na rat (FOTO)

Deo je „Turkestanske serije“ ovog umetnika, nastale u periodu 1871-1873. godine u Minhenu, ali pod utiscima koje je Vereščagin skupljao četiri godine, tokom svoja dva odvojena boravka u Srednjoj Aziji, u drugoj polovini 1860-ih godina. U okviru njenom, postoji i jedna manja podserija koju istoričari umetnosti zovu „Varvari“.

Takođe, u njenom se okviru nalazi i verovatno najkontroverznija slika ovog velikog ruskog umetnika, „Apoteoza rata“, o kojoj smo već pisali u tekstu u kojem smo se opširnije bavili samim Vereščaginom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA