≫ 

Ovo je najsurovije oružje u Prvom svetskom ratu, a to malo ko zna: Ko je pogođen ovim strelicama umirao je u najstrašnijim mukama (VIDEO)

Na prvi pogled, Flaheta se ne razlikuje mnogo od obične strelice, ali nakon podrobnije analize, otkriveno je da je veoma aerodinamična i mnogo smrtonosnija

  • 0

Smrtonosne strelice ili flahete, kako su Francuzi koji su ih i izumeli nazvali ovo oružje, bile su duge kao olovke i deset puta opasnije od onih konvencionalnih oružja. Iako su bile poprilično neprecizne, ulile su ogroman strah među neprijatelje, jer su mogle da unište telo od glave do pete, ostavljajući tako gomile osakaćenih ratnika za sobom.

Flahete su nastale u prvoj polovini Prvog svetskog rata i bile su duge skoro 13 centimetara, od kojih je na jednom kraju, skoro jedan i po cm bila duga oštrica. Preostali deo bio je u obliku slova X.

>>>PVO NACIJA: Kako je Raka iz Trstenika prvi u istoriji oborio avion sa zemlje, a onda salutirao leševima neprijatelja (FOTO)

Foto: Wikimedia/Sandstein

Strelice su se pakovale u kutije u koje je stajalo po 500 komada, a te kutije su stavljane u rupu u kokpitu. Kada je pilot želeo da ih pusti, dovoljno je bilo da povuče oprugu pre nego što nadleti položaj na kome se skrivao neprijatelj. Samo jedna ispuštena kutija, mogla je da pokrije površinu od skoro 450 metara kvadratnih.

Na prvi pogled, Flaheta se ne razlikuje mnogo od obične strelice, ali nakon podrobnije analize, otkriveno je da je veoma aerodinamična i mnogo smrtonosnija.

Smatra se da su se ove strelice prvo pojavile u Italiji, negde između 1911. i 1912. godine, ali ne nužno za borbene svrhe.

Foto: Wikimedia/U.S. military

Međutim, kada je počeo Prvi svetski rat, vojska se oslanjala na mantru "i ono što je malo može da pomogne", jedan Francuz je proizveo Flahete 1914. godne.

Uzevši u obzir njihovu efikasnost i isplativost, tokom rata isto oružje koristili su i Britanci i Nemci jedni protiv drugih.

U videu pogledajte kako izgleda testiranje moderne verzije Flaheta:

(Telegraf.rs/M.I.)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA