3

Tanki spisak neutralnih zemalja u 2. svetskom ratu bio bi deblji bez „hrabrih“ nacija koje su Nemačkoj objavile rat kad se našla na kolenima

Najveći i najmonstruozniji sukob u istoriji usisao je u sebe gotovo sve zemlje na svetu, ali daleko od toga da su svi dali jednaki doprinos. Pored toga, Severna Amerika je bila pošteđena razaranja, a Južna Amerika ne samo pošteđena razaranja nego i svake ozbiljne participacije, jer se njihovo „učestvovanje“ svodilo na deklarativne objave rata i manje-više simboličnu pomoć Saveznicima

Karta učesnika Drugog svetskog rata. Plava boja: Sile Osovine sa kolonijama. Tamnozelena: Saveznici sa kolonijama i okupiranim državama. Svetlozelena: savezničke zemlje koje su ušle u rat nakon japanskog napada na Perl Harbor. Siva: neutralne države. Foto: Wikimedia Commons/Joaopais, Roxanna

Prvi svetski rat, koji se prevashodno vodio na tlu Evrope, imao je globalni karakter, ali mahom zbog kolonijalnih karaktera velikih evropskih imperija koje su u njemu učestvovale, a manjim delom zbog stvarne participacije drugih sila, poput Sjedinjenih Država, Japana, Kine i Brazila.

To nije bilo ništa u poređenju sa onim što se desilo u Drugom svetskom ratu, u kome su glavni učesnici dolazili sa više kontinenata i koji se žestokim intenzitetom vodio ne samo na prostoru Evrope, već i Azije te Severne Afrike.

Mnogo zemalja je proglasilo neutralnost, ali im to nije bilo pomoglo da izbegnu konflikt. Nama najbliskiji primer jeste šestoaprilski napad Sila Osovine na Kraljevinu Jugoslaviju, ali on nije bio jedini. Tako je već 9. aprila 1940. godine Nemačka napala Dansku i Norvešku (doduše iznuđeno pokušajem britanske intervencije), a 10. maja Belgiju, Holandiju i Luksemburg (na putu ka Francuskoj), istog onog dana kada je Velika Britanija izvršila invaziju na Island i okupirala tu malu ostrvsku zemlju ne bi li osigurala prekookeansku rutu ka Americi (kojoj su nešto kasnije prepustili okupaciju).

Sovjetski tenkisti iz 6. oklopne divizije Crvene armije na ulicama Tabriza 27-28. avgusta 1941. godine, tokom Anglo-sovjetske invazije na Iran. Foto: Wikimedia Commons/topwar.ru

Sovjetski Savez je 14. juna iste godine udario na neutralne baltičke republike Litvaniju, Letoniju i Estoniju, koje je potom anektirao koristeći se rezultatima pokradenih referenduma, dok je Italija 28. oktobra bezuspešno napala Grčku koja je pala tek kada su se Nemci uključili paralelno sa napadom na nas. Kao što smo nedavno pisali, Britanija i Sovjetski Savez napali su neutralni Iran 25. avgusta 1941. godine da bi uspostavili Persijski koridor za dostavljanje ključne savezničke pomoći Rusima.

Međutim, bilo je zemalja koje su istinske bile neutralne, iako je njihov broj malen. Bio bi veći da nije bilo „hrabrih“ državnika koji su svoje zemlje uveli u rat početkom 1945. godine, kada je Nemačka već praktično bila na kolenima, a i to samo radi reda, da bi se „ušlihtali“ pobedničkim Saveznicima, bez pružanja ikakvog doprinosa osim pukog davanja legitimiteta njihovoj borbi.

Irska je od samog početka proglasila neutralnost i uspešno se oduprla nemačkim predlozima da udare na Engleze s leđa. Neutralnost su sačuvali uprkos nekolicini „slučajnih“ osovinskih bombardovanja tokom kojih je meta par puta bio i sam Dablin, i uprkos „slučajnih“ savezničkim i osovinskim napadima na irsku trgovačku flotu (brod MV „Kerlog“ napadale su obe strane, a on je spasavao brodolomnike obe strane).

Pripadnici 2. SS oklopne divizije „Rajh“ juna 1943. godine kod Kurska, na Istočnom frontu. Foto: Wikimedia Commons/Bundesarchiv, Bild 101III-Zschaeckel-206-35 / Zschäckel, Friedrich / CC-BY-SA 3.0

Portugalija je takođe bila neutralna tokom celog sukoba, zbog čega je Lisabon postao središte špijunske delatnosti svih strana, ali je ipak naginjao saveznicima zbog šesto godina starog sporazuma sa Ujedinjenim Kraljevstvom.

Španija, sa druge strane, u svojoj je neutralnosti naginjala Osovini, pa je postojala dobrovoljačka Plava divizija koju je generalisimo Franko poslao na Istočni front „da se bori protiv boljševizma“; njihova neutralnost proistekla je iz nepostojanja bilo kakvog interesa da uđu u sukob, ali najviše zbog toga, što su tek izašli iz krvavog građanskog rata.

Švedska je bila neutralna, ali na svoj način; ekonomski je dozvoljavala eksploataciju ruda za nemačke ratne napore, a sa druge strane dozvoljavala svom građanstvu da stupa u dobrovoljačke odrede i odlazi u rat na strani Saveznika. Takođe, vojno bi intervenisala na kraju rata da kontigent Vermahta u Norveškoj i Danskoj nije pristao na potpisanu bezuslovnu predaju.

Saveznici u Normandiji nakon invazije 1944. godine. Foto: Wikipedia / U.S. federal government

Švajcarska neutralnost je poslovična, bila i ostala, a u ono vreme je dolazila pre svega otuda, što je za ekonomski opstanak te države zaštita banaka od osovinske pljačke bila apsolutni prioritet. Švajcarci su pucali na i obarali i osovinske i savezničke avione koji su im narušavali vazdušni prostor, a i jedna i druga strana bi ponekad „slučajno“ bombardovala tu zemlju. Hitler je planirao invaziju od koje je odustao zbog toga što je Švica izgradila složeni sistem fortifikacija i smestila stotine hiljada vojnika u svoje klance i gudure, pa bi najezda po takvom planinskom terenu bila potencijalna katastrofa za Nemce.

Treba naglasiti takođe, da su Portugalija, Španija, Švajcarska i Švedska trgovale sa obe zaraćene strane tokom čitavog toka sukoba; pritom je Švajcarska dosta zavisila od nemačkog uglja koji je pokrivao 41 odsto njihovih energetskih potreba. Takođe, sve su održavale visoku brojnost vojske za slučaj da budu napadnute dok su u stanju neutralnosti.

Što se tiče mikrodržava u Evropi, neutralne su bile Andora, Lihtenštajn, Monako, San Marino i Vatikan, koji se Lateranskim sporazumom sa Kraljevinom Italijom iz 1929. godine (kojom je Vatikan kao država i uspostavljen) obavezao na „večitu neutralnost u međunarodnim odnosima“.

Crvenoarmejac okružen narodom u oslobođenom Beogradu. Foto: Wikipedia

Pređimo na Aziju. Na tom kontinentu, Avganistan je bio neutralan tokom čitavog rata, kao i Tibet i Jemen. Saudijska Arabija je rat Nemačkoj objavila 28. februara 1946. godine, a Japanu 1. aprila; nikakve vojne akcije nije preduzela na temelju tako kasnog ulaska u rat. Isto važi i za Republiku Tursku, koja je Silama Osovine rat objavila istog meseca, sa istim vojnim posledicama: nijedan turski vojnik borbu nije video.

Zapravo, obe zemlje su stupile u konflikt sa Silama Osovine jer su ih Saveznici zvali da prisustvuju inauguralnoj konferenciji Ujedinjenih nacija ali pod uslovom objave rata. Ondašnjem turskom rukovodstvu ipak treba čestitati na mudrosti koja ih je navela da odbiju „najslađe“ ponude Nemačke kojom bi se Turska proširila ka Srednjoj Aziji i Kavkazu, samo da objave rat SSSR-u.

U Južnoj Americi praktično nije bilo ni jedne neutralne zemlje, iako je njihov sveukupni doprinos mizeran, ali samo zato što je Peru stupio u sukob 12. februara 1945. godine, tri dana kasnije Venecuela, a Argentina 27. marta (proosovinski sentimenti dominirali su vojnim strukturama koje su vladale zemljom, ali je narod bio na strani Saveznika; na hiljade Argentinaca dobrovoljno je ratovalo u okviru Britanske vojske). Čile je objavom rata Japanu 11. aprila postao poslednja zemlja koja se pridružila Saveznicima.

(O. Š.)

Tagovi: Drugi svetski rat, Istorija, Saveznici, Sile Osovine, Zabavnik

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (3)
Poređaj komentare:
 • W
  Wien

  Srbija je bila nemacka saveznica pod rukovodstvom Milana Nedica, a srpski cetnici bili su najodaniji nacisticki saveznici u Evropi uz ustase.

 • S
  Sirogoj

  Portugal je, ipak, više naginjao Nemačkoj.. Prodavali su im rude i sirovine, a i sam portugalski diktator, doktor Salazar, je cenio Nemce..

 • V
  Viki

  Ponosni Titovi partizani su od pocetka ucestvovali u ratu protiv Nemacke, Italije, Madzarske, Bugarske. I uspesno su ga priveli kraju. Slava im.

Hitler mu je bio kum na venčanju, a onda ga je posle smrti zamenio kao vođa nacista: Tvrde da je upravljao Rajhom posle rata iz Južne Amerike (FOTO)

Praistorijski ljudi živeli su u podnožju Petrovaradinske tvrđave: Arheolozi su došli do fantastičnih otkrića u srpskoj Atini (FOTO)

CELA ISTINA O ČETNIČKOM KONGRESU U SELU BA: Da su pobedili, Jugoslavija bi bila federativna monarhija kao danas Ujedinjeno Kraljevstvo (FOTO)

Da li su ovo stvarne granice Irana? Jedni ovo nazivaju Velikim Iranom, a drugi „iranskim kulturnim kontinentom“

Da kapitalizam ne mora biti zlikovački sistem pokazuje jedan izvanredni potez najveće švedske banke. U vezi je s fudbalom

Evita Peron, voljena prva dama Argentine: Suprug joj je bio surovi diktator, borila se za prava žena i siromašnih, a imala skupoceni nakit i haljine (FOTO) (VIDEO)

POSLEDNJI POTURICA: Omer-paša Latas „u grob poneo srpsko srce“, bio Milošev petokolonaš u Carigradu, kao sultanov maršal klao bosanske age i begove (FOTO)

Vladimir je prvi čovek koji je umro u svemiru: Svi su ga slušali uživo kako plače i viče. Nikome nije bilo dobro zbog njegovih poslednjih reči

Nacistička propaganda je bila Hitlerovo najjače borbeno sredstvo: Medijima i posterima su širili mržnju, a za sve je zaslužan samo jedan čovek (FOTO) (VIDEO)

Luj XIV se okupao samo dva puta u životu, a vladao je 72 godine: Najgore je bilo slugama koje su ga budile i oblačile u oblaku smrada (FOTO) (VIDEO)

Šta je Karl Marks zaista govorio o Srbima?

200 godina od rođenja Karla Marksa: Najveći kritičar kapitalizma i revolucionar, koji je uveo u svet socijalizam i komunizam (FOTO) (VIDEO)

1. maj u srpskim novinama 1934. godine: Udarna vest bila proslava Praznika rada u Trećem rajhu, sukobi u Parizu u drugom planu

Srpsko-austrijska opsada turskog Beograda na jedinstvenom 300 godina starom meksičkom paravanu

73 godine od smrti nacističkog monstruma: Hitler imao jedan testis, nikada nije ušao u logor, a bio je nominovan za Nobelovu nagradu za mir (FOTO) (VIDEO)

Ova slika je nastala dva meseca nakon rođenja Ratka Mladića, na putu pored mesta gde se rodio

Podsetimo se kako su i zašto su Rusi i Englezi 1941. bez objave rata napali i okupirali Iran, a u svetlu novih američkih pretnji ratom toj zemlji

BOJ NA ČOKEŠINI — SRPSKI TERMOPILI: Tačno je 214 godina od herojstva 303 hajduka koji su zaustavili čitavu tursku vojsku (FOTO)

Šta je Miloš Obrenović diktirao Vuku Karadžiću: "Neka se je*u kao što su počeli, mi da se u je**činu ne mešamo" (FOTO)

OVO SU FOTKE I REČI ZA KOJE HRVATI NE ŽELE DA ZNAJU: Trijumfalni ulazak pobedničke srpske vojske u Zagreb 1918.

Točkove istorije pokreću sitnice: Primio zlatni sat i 100.000 pezeta kao mito, izazvao smrt milion ljudi

Dubrovčani izmislili karantin, prvi u Evropi ukinuli ropstvo, doneli zakon o osiguranju i mere protiv požara, a za vreme cara Dušana osnovali starački dom

Ko je bila kraljica Ana Dandolo, čukunbaba cara Dušana, i da li je Stefan od pape dobio krunu jer ga je nagovorila da odbaci pravoslavlje (FOTO)

Svi ljudi koji traže vraćanje smrtne kazne treba da pročitaju ovu priču o jednom od najčuvenijih suđenja u istoriji

SMRTONOSNA MEŠAVINA GRKA, TURAKA I JEVREJA: Ova crkvena vrata nisu otvorena 197 godina. Evo i zašto (FOTO)

Svako ko doziva rat bi trebalo da potraži svoj odraz u očima ove dve madridske devojčice koje se skrivaju od fašističkih bombi (FOTO)

ISTORIJA SE PONAVLJA, BAUK FAŠIZMA KRUŽI EVROPOM: Izgled nemačkog Rajhstaga pre uspona nacista upozorenje je svima (FOTO)

Atina je u skorije vreme dva puta menjala ime, iz jednine u množinu i nazad

Da nije bilo Španskog građanskog rata komunisti možda nikada ne bi osvojili vlast u Jugoslaviji

Kakvim su „limuzinama“ komunistički delegati dolazili u Jajce na zasedanje AVNOJ-a, a kako narodni poslanici danas dolaze na posao

Tito je bio čovek od nerđajućeg čelika: Ono kad se vrhovni komandant brčka u moru, a tek što je jedva izvukao živu glavu u Drvaru (FOTO)

Prva promena pola na prostoru bivše Jugoslavije izvršena je još 1936. godine: Almaza Popović tada je postala Enver (FOTO)

„Događaji u Zagrebu prilikom dolaska osvajača biće najtamnija ljaga na tvojoj istoriji, hrvatski narode“, poručio je Josip Broz Tito aprila 1941. godine

Hrvati koji su se za Hitlera tukli u Staljingradu, pa za Tita protiv Nemaca i četnika u Čačku: Priča o Marku Mesiću i ustaškoj 369. pukovniji (FOTO)

Godišnjica najveće srpske sramote: Kako je šest SS-ovaca na čelu sa 28-godišnjim kapetanom, ukradenim motornim čamcem osvojilo Beograd pre 77 godina

Udario je na rođenog brata, hteo celu Srbiju za sebe, pa misteriozno nestao: Jedan vladar iz najslavnije srpske dinastije ostaće večita enigma

Šta je Adolf Hitler nakon pobede u Aprilskom ratu rekao na sednici Rajhstaga o puču, Srbima, Beogradu i Englezima

ATENTAT NA PAVELIĆA: Kako je Blagoje Jovović usred Buenos Ajresa smrtno ranio ustaškog zlikovca na godišnjicu uspostave NDH (FOTO)

MARŠ SRPSKE VOJSKE: Zaboravljeni naši junaci iz rata o kome više ni ne pričamo (FOTO)

JUGOSLAVIJA USPELA, PACIJENT UMRO: Naslovna strana „Vremena“ od 5. aprila 1941. danas je i smešna i tužna, ali pre svega poučna (FOTO)

Zašto je Split zaboravio Sonju Bučan, od ustaša obešenu učiteljicu i majku šestomesečnog deteta, i da li bi isto prošla u Srbiji?

Nemci im okupirali zemlju i porobili narod, ali one padaju na njihove uniforme. Na kraju rata će biti ošišane na ćelavo (FOTO)