3

Tanki spisak neutralnih zemalja u 2. svetskom ratu bio bi deblji bez „hrabrih“ nacija koje su Nemačkoj objavile rat kad se našla na kolenima

Najveći i najmonstruozniji sukob u istoriji usisao je u sebe gotovo sve zemlje na svetu, ali daleko od toga da su svi dali jednaki doprinos. Pored toga, Severna Amerika je bila pošteđena razaranja, a Južna Amerika ne samo pošteđena razaranja nego i svake ozbiljne participacije, jer se njihovo „učestvovanje“ svodilo na deklarativne objave rata i manje-više simboličnu pomoć Saveznicima

Karta učesnika Drugog svetskog rata. Plava boja: Sile Osovine sa kolonijama. Tamnozelena: Saveznici sa kolonijama i okupiranim državama. Svetlozelena: savezničke zemlje koje su ušle u rat nakon japanskog napada na Perl Harbor. Siva: neutralne države. Foto: Wikimedia Commons/Joaopais, Roxanna

Prvi svetski rat, koji se prevashodno vodio na tlu Evrope, imao je globalni karakter, ali mahom zbog kolonijalnih karaktera velikih evropskih imperija koje su u njemu učestvovale, a manjim delom zbog stvarne participacije drugih sila, poput Sjedinjenih Država, Japana, Kine i Brazila.

To nije bilo ništa u poređenju sa onim što se desilo u Drugom svetskom ratu, u kome su glavni učesnici dolazili sa više kontinenata i koji se žestokim intenzitetom vodio ne samo na prostoru Evrope, već i Azije te Severne Afrike.

Mnogo zemalja je proglasilo neutralnost, ali im to nije bilo pomoglo da izbegnu konflikt. Nama najbliskiji primer jeste šestoaprilski napad Sila Osovine na Kraljevinu Jugoslaviju, ali on nije bio jedini. Tako je već 9. aprila 1940. godine Nemačka napala Dansku i Norvešku (doduše iznuđeno pokušajem britanske intervencije), a 10. maja Belgiju, Holandiju i Luksemburg (na putu ka Francuskoj), istog onog dana kada je Velika Britanija izvršila invaziju na Island i okupirala tu malu ostrvsku zemlju ne bi li osigurala prekookeansku rutu ka Americi (kojoj su nešto kasnije prepustili okupaciju).

Sovjetski tenkisti iz 6. oklopne divizije Crvene armije na ulicama Tabriza 27-28. avgusta 1941. godine, tokom Anglo-sovjetske invazije na Iran. Foto: Wikimedia Commons/topwar.ru

Sovjetski Savez je 14. juna iste godine udario na neutralne baltičke republike Litvaniju, Letoniju i Estoniju, koje je potom anektirao koristeći se rezultatima pokradenih referenduma, dok je Italija 28. oktobra bezuspešno napala Grčku koja je pala tek kada su se Nemci uključili paralelno sa napadom na nas. Kao što smo nedavno pisali, Britanija i Sovjetski Savez napali su neutralni Iran 25. avgusta 1941. godine da bi uspostavili Persijski koridor za dostavljanje ključne savezničke pomoći Rusima.

Međutim, bilo je zemalja koje su istinske bile neutralne, iako je njihov broj malen. Bio bi veći da nije bilo „hrabrih“ državnika koji su svoje zemlje uveli u rat početkom 1945. godine, kada je Nemačka već praktično bila na kolenima, a i to samo radi reda, da bi se „ušlihtali“ pobedničkim Saveznicima, bez pružanja ikakvog doprinosa osim pukog davanja legitimiteta njihovoj borbi.

Irska je od samog početka proglasila neutralnost i uspešno se oduprla nemačkim predlozima da udare na Engleze s leđa. Neutralnost su sačuvali uprkos nekolicini „slučajnih“ osovinskih bombardovanja tokom kojih je meta par puta bio i sam Dablin, i uprkos „slučajnih“ savezničkim i osovinskim napadima na irsku trgovačku flotu (brod MV „Kerlog“ napadale su obe strane, a on je spasavao brodolomnike obe strane).

Pripadnici 2. SS oklopne divizije „Rajh“ juna 1943. godine kod Kurska, na Istočnom frontu. Foto: Wikimedia Commons/Bundesarchiv, Bild 101III-Zschaeckel-206-35 / Zschäckel, Friedrich / CC-BY-SA 3.0

Portugalija je takođe bila neutralna tokom celog sukoba, zbog čega je Lisabon postao središte špijunske delatnosti svih strana, ali je ipak naginjao saveznicima zbog šesto godina starog sporazuma sa Ujedinjenim Kraljevstvom.

Španija, sa druge strane, u svojoj je neutralnosti naginjala Osovini, pa je postojala dobrovoljačka Plava divizija koju je generalisimo Franko poslao na Istočni front „da se bori protiv boljševizma“; njihova neutralnost proistekla je iz nepostojanja bilo kakvog interesa da uđu u sukob, ali najviše zbog toga, što su tek izašli iz krvavog građanskog rata.

Švedska je bila neutralna, ali na svoj način; ekonomski je dozvoljavala eksploataciju ruda za nemačke ratne napore, a sa druge strane dozvoljavala svom građanstvu da stupa u dobrovoljačke odrede i odlazi u rat na strani Saveznika. Takođe, vojno bi intervenisala na kraju rata da kontigent Vermahta u Norveškoj i Danskoj nije pristao na potpisanu bezuslovnu predaju.

Saveznici u Normandiji nakon invazije 1944. godine. Foto: Wikipedia / U.S. federal government

Švajcarska neutralnost je poslovična, bila i ostala, a u ono vreme je dolazila pre svega otuda, što je za ekonomski opstanak te države zaštita banaka od osovinske pljačke bila apsolutni prioritet. Švajcarci su pucali na i obarali i osovinske i savezničke avione koji su im narušavali vazdušni prostor, a i jedna i druga strana bi ponekad „slučajno“ bombardovala tu zemlju. Hitler je planirao invaziju od koje je odustao zbog toga što je Švica izgradila složeni sistem fortifikacija i smestila stotine hiljada vojnika u svoje klance i gudure, pa bi najezda po takvom planinskom terenu bila potencijalna katastrofa za Nemce.

Treba naglasiti takođe, da su Portugalija, Španija, Švajcarska i Švedska trgovale sa obe zaraćene strane tokom čitavog toka sukoba; pritom je Švajcarska dosta zavisila od nemačkog uglja koji je pokrivao 41 odsto njihovih energetskih potreba. Takođe, sve su održavale visoku brojnost vojske za slučaj da budu napadnute dok su u stanju neutralnosti.

Što se tiče mikrodržava u Evropi, neutralne su bile Andora, Lihtenštajn, Monako, San Marino i Vatikan, koji se Lateranskim sporazumom sa Kraljevinom Italijom iz 1929. godine (kojom je Vatikan kao država i uspostavljen) obavezao na „večitu neutralnost u međunarodnim odnosima“.

Crvenoarmejac okružen narodom u oslobođenom Beogradu. Foto: Wikipedia

Pređimo na Aziju. Na tom kontinentu, Avganistan je bio neutralan tokom čitavog rata, kao i Tibet i Jemen. Saudijska Arabija je rat Nemačkoj objavila 28. februara 1946. godine, a Japanu 1. aprila; nikakve vojne akcije nije preduzela na temelju tako kasnog ulaska u rat. Isto važi i za Republiku Tursku, koja je Silama Osovine rat objavila istog meseca, sa istim vojnim posledicama: nijedan turski vojnik borbu nije video.

Zapravo, obe zemlje su stupile u konflikt sa Silama Osovine jer su ih Saveznici zvali da prisustvuju inauguralnoj konferenciji Ujedinjenih nacija ali pod uslovom objave rata. Ondašnjem turskom rukovodstvu ipak treba čestitati na mudrosti koja ih je navela da odbiju „najslađe“ ponude Nemačke kojom bi se Turska proširila ka Srednjoj Aziji i Kavkazu, samo da objave rat SSSR-u.

U Južnoj Americi praktično nije bilo ni jedne neutralne zemlje, iako je njihov sveukupni doprinos mizeran, ali samo zato što je Peru stupio u sukob 12. februara 1945. godine, tri dana kasnije Venecuela, a Argentina 27. marta (proosovinski sentimenti dominirali su vojnim strukturama koje su vladale zemljom, ali je narod bio na strani Saveznika; na hiljade Argentinaca dobrovoljno je ratovalo u okviru Britanske vojske). Čile je objavom rata Japanu 11. aprila postao poslednja zemlja koja se pridružila Saveznicima.

(O. Š.)

Tagovi: Drugi svetski rat, Istorija, Saveznici, Sile Osovine, Zabavnik

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (3)
Poređaj komentare:
 • W
  Wien

  Srbija je bila nemacka saveznica pod rukovodstvom Milana Nedica, a srpski cetnici bili su najodaniji nacisticki saveznici u Evropi uz ustase.

 • S
  Sirogoj

  Portugal je, ipak, više naginjao Nemačkoj.. Prodavali su im rude i sirovine, a i sam portugalski diktator, doktor Salazar, je cenio Nemce..

 • V
  Viki

  Ponosni Titovi partizani su od pocetka ucestvovali u ratu protiv Nemacke, Italije, Madzarske, Bugarske. I uspesno su ga priveli kraju. Slava im.

Slika koja krije konačni odgovor na pitanje da li su Amerikanci sleteli na Mesec ili je sve lažirano

Čovek je proklet, a ova fotografija je dokaz toga

Kako rat izgleda iz ptičje perspektive: Paljba slavnog bojnog broda uslikana sa nebeskih visina

Zbog čega izbijaju ratovi? Postoji šest osnovnih teorija koje pokušavaju da odgovore na to pitanje

Kako rimski drumovi od pre 2.000 godina utiču na današnju ekonomiju: Da li je ovo dokaz da Balkan nikada neće sustići Zapad?

Kako je austrijski car Franja Josif u „Manifestu mojim narodima“ opravdao rat protiv Srbije i na nas svalio svu krivicu za početak svetske klanice

Zašto ulice širom Hrvatske nose ime po pristalici četničkog pokreta (FOTO)

Ovo je jedna od dramatičnijih ratnih fotografija, ali je teško na prvi pogled shvatiti šta se u stvari dešava

Kada je Srbija kroz istoriju imala izlaz na more, koja su to mora bila i kako smo ih izgubili?

Magična slika galaksije kojoj su astronomi nadenuli najprikladnije moguće ime: Sombrero

FOTO-UBOD: Spektakularna fontana vulkanske lave, čudo prirode kome smeju da priđu samo najhrabriji među nama

Pobedonosna srpska vojska ulazi u oslobođeni Niš: Kako je jedan Nemac doživeo ključnu, a zaboravljenu epizodu naše istorije

TROJKA U ČAMCU: Vatrena pornografska scena na zidu jedne rimske vile neće ni danas nikoga ostaviti ravnodušnim

SRBIJA SE UMIRIT NE MOŽE: Ovim najmoćnijim plakatom u našoj istoriji komunisti su leta 1941. digli srpski narod na noge

Najstarija republika na svetu nalazi se nedaleko od Srbije, ali nema šanse da pogodite o kojoj zemlji se radi

Danas se navršava 370 godina od smrti Vuka Mandušića, u čijim je rukama svaka puška bila ubojita

Kad je Trst bio naš: Evo koje srpske porodice su živele u ovom gradu i to u najlepšim vilama (FOTO)

Pre tačno 88 godina Urugvaj i Argentina odigrali su prvo finale Mundijala u istoriji. Rezultat je bio identičan poslednjem

Ruska ikona koju je stvorio Bog lično: Hrišćani veruju da ova slika Hrista Spasitelja nije oslikana ljudskom rukom

Milenijum hrišćanstva, dan krštenja Rusije: Šta čini pravoslavlje jedinstvenim i koja je Putinova poruka danas? (FOTO) (VIDEO)

Način na koji je ovo dragoceno srpsko jevanđelje iz XIV veka završilo u Irskoj može samo da vas iznervira i ništa drugo

Због чега ћутимо о томе где је осмишљена ћирилица? Како је уопште настала и зашто носи име по Ћирилу и Методију?

Ovakvom fotografijom bi svaki dan trebalo da počne: Neopisivo čudo kosmosa u jednoj slici

Da li patite od Jerusalimskog sindroma zavisi od vaše reakcije na ovu fotografiju

Crna Gora je pre 111 godina imala svoju predstavnicu za Mis sveta: Tada je knez Nikola naredio da se za tri dana pronađe najlepša devojka (VIDEO)

Najtužnija slika sa američkog juga: Deca ništa nisu bila kriva, a patila su više od odraslih (FOTO)

Kažu za ovu rusku crkvu na Azurnoj obali da je najlepša od svih (FOTO)

RAT KOJI JE TRAJAO 2.134 GODINE: 11 ludački dugih i potpuno besmislenih ratova (FOTO)

"Boga smrti" koji na samrtnoj postelji recituje očevu operu, plašio se i sam Hitler (FOTO)

Danas je njegov dan: Osim što je 27 godina bio u zatvoru, ovaj nobelovac je voleo škembiće i boks, a često se maskirao u kuvare i šofere (VIDEO)

Kako su komunisti na filmski način pobegli iz zatvora NDH: Posle bega na život ili smrt nastala je ova fotografija

Pronađeni ostaci članova porodice Romanov: Veliko otkriće potvrdio Istražni komitet Rusije

Ironija: Spomenik zahvalnosti Francuskoj izradio Hrvat u godini prvog Mundijala, zbog pomoći pružene ravno 100 godina pre ovog finala

Dva kratka video-klipa od kojih Vladimiru Putinu i dan-danas proključa krv (VIDEO)

Zašto je najzabačenija zemlja Evrope bila žrtva savezničke invazije i okupacije u Drugom svetskom ratu

Prava istina o fotografiji koja se masovno šeruje: Ko je brkata i krupna žena zbog koje se "ubilo 13 momaka"? (FOTO)

Nepoznati detalj Drugog svetskog rata na tlu Jugoslavije: Britanski komandosi marširaju ulicama „našeg“ Splita (FOTO)

Otkriveno do sada nepoznato pismo Hajduk Veljka Petrovića, staro više od 200 godina

Huan Peron je davao utočište ozloglašenim nacistima i fašistima: Vladao je gvozdenom pesnicom, voleo je srednjoškolke i luksuz (FOTO) (VIDEO)

Gradovi Zlatnog prstena Rusije su muzeji na otvorenom: Vekovima su netaknuti i igrali su značajnu ulogu u stvaranju pravoslavne crkve (FOTO) (VIDEO)

Ćerka najozloglašenijeg naciste radila za tajnu službu Nemačke

Ovo srpsko pleme i dan-danas živi u Makedoniji: Zadržali su običaje Nemanjića, a veruje se da su izgradili Hilandar