≫ 

Ruski Supermen je bio svetski rekorder u ronjenju: Izvukao je 30 putnika iz potonulog trolejbusa i jedva ostao živ (FOTO)

Jednom sam umesto putnika izvukao sedište ... Mogao sam da spasem još jedan život. To sedište me još uvek progoni u snovima - rekao je on

  • 8

Te 1976. godine Šavarš Karapetjan već je bio plivačka i ronilačka zvezda SSSR-a. Ovaj mladi Jermen stigao je da sa samo 23 godine 11 puta sruši svetski rekord, 17 puta bude prvak sveta, 13 puta evropski šampion i 7 puta prvak SSSR-a. Bio je rekorder, ali te 1976. godine postao je heroj!

Njegova priča stara je više od četiri decenije. Zvuči davno, ali herojsko delo poput njegovog nikada ne zastareva.

Na vrhuncu plivačke karijere trčao je pored akumulacionog jezera pored Jerevana kad je začuo strašan lom. Trolejbus prepun putnika survao se u jezero i potonuo na dubinu od oko 10 metara.

Spasio je 20 ljudi, Foto: Profimedia/Sputnik

Bilo je hladno i nije imao opremu, ali Šavarš je zaronio u mutnu vodu, došao do trolejbusa i nogama razbio prozor, a onda počeo da vadi jednu po jednu osobu. Brzinom od oko 35 sekundi po osobi, izvukao je 30 od 92 putnika, ali je dvadeset preživelo.

Posle tačno 30 zaranjanja i isto toliko izvlačenja nastradalih, izgubio je svest isečen od stakla i inficiran prljavom vodom i muljem.

Zbog dugog boravka u ledenoj vodi dobio je obostranu upalu pluća, a od zagađene vode sepsu. U komi je bio 46 dana bez svesti, između života i smrti. Kada se konačno probudio, saznao je da je njegovoj plivačkoj karijeri došao kraj.

Kad su ga kasnije pitali šta mu je bilo najstrašnije, Šavarš je odgovorio:

Danas vodi miran život, Foto: Profimedia/Sputnik

- Znao sam da mogu da zaronim, samo sam se plašio da ću pogrešiti. Dole je bilo tako mračno da ništa nisam video. Jednom sam umesto putnika izvukao sedište ... Mogao sam da spasem još jedan život. To sedište me još uvek progoni u snovima.

Zanimljivo je da se za ovo Šavaršovo junaštvo nije odmah saznalo zahvaljujući birokratskoj nemarnosti šefa policije, koji je slike sa mesta nesreće držao u fioci dve godine. Kada je javnost konačno saznala za njegovo junaštvo usledila su priznanja, nagrade i medalje, a od zadivljenih obožavatelja dobio je 60 000 pisama.

Sada, posle tih podviga, Šavarš vodi tih i povučen život. Ima malu radionicu za cipele u Moskvi. Zove se "Drugi udah". Baš kao što je on dao drugi udah u živote tačno 20 ljudi koji su preživeli pad trolejbusa samo zahvaljući njegovom junaštvu.

Manje od decenije kasnije, Šavarš se ponovo našao ispred zgrade u plamneu. Trauma ga nije paralisala, uleteo je u zgradu i počeo da iz nje izvlači ljude. Tokom spasavanja je zadobio teške opekotine, zbog kojih je proveo dane u bolnici.

I uradio bi to ponovo!

VIDEO: Ovako Putin ulazi u zaleđenu vodu za praznik

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA