≫ 

Dva kratka video-klipa od kojih Vladimiru Putinu i dan-danas proključa krv (VIDEO)

Prva postrevolucionarna ruska himna bila je „Internacionala“, koja je zamenjena patriotskom himnom 1944. godine. Nakon raspada SSSR-a ta je himna promenjena, ali je onda na vlast došao Vladimir Putin

  • 6

Parada u čast godišnjice Oktobarske revolucije na moskovskom Crvenom trgu 1971. godine, tokom ere Sovjetskog Saveza. Foto: Profimedia/Sputnik

Priča o ruskoj državnoj himni je priča o Rusiji samoj. Nakon Oktobarske revolucije, već 1918, Ruska SFSR usvojila je za svoju himnu „Internacionalu“, pesmu svih levičarskih pokreta u svetu, posebno komunističkih. Kada je 1922. godine formiran Sovjetski Savez, od strane socijalističke Rusije i njenih satelitskih sovjetskih republika, „Internacionala“ je postala himna SSSR.

Međutim, pri kraju Drugog svetskog rata, tačnije 1944. godine, u skladu sa Staljinovom politikom „socijalizma u jednoj državi“, zamenjena je čisto patriotskom himnom za koju su reči napisali Sergej Mihalkov i Gabrijel El-Registan a kompoziciju Aleksandar Aleksandov. Razlika je bila ogromna: nova himna je bila o Sovjetskom Savezu, a istovremeno i izrazito rusocentrična, budući da se već u prvoj strofi spominjala „Velika Rusija“. Ali, spominjao se i Staljin, zbog čega su reči izbačene nakon njegove smrti.

Reči su se vratile 1977, zbog proslave 60. godišnjice revolucije. Sada se, međutim, Staljin više nije spominjao, niti se spominjao Veliki otadžbinski rat; ali, „Velika Rusija“ je i dalje bila tu. Možda je to razlog zbog čega je Rusija bila jedina republika u okviru SSSR-a koja nije imala svoju posebnu himnu; to, i činjenica da je Rusija naprosto dominirala tom zemljom, da je praktično bilo moguće staviti znak jednakosti između njih.

VIDEO: Državna himna Sovjetskog Saveza, promotivni video iz 1984. godine — vojna verzija

Tako je „Državna himna Sovjetskoga Saveza“ korišćena sve do 1990. kada je za himnu Rusije usvojena „Patriotska pesma“, koja se pokazala kao vrlo nepopularna nakon osamostaljenja, odnosno raspada SSSR-a. Zvanično nije imala reči, niti je bila u stanju da inspiriše ruske sportiste na velikim nadmetanjima: tako je barem smatrala ruska javnost.

Ali dok mi neprestano debatujemo o tome da li iz istih razloga treba „Bože pravde“ zameniti „Maršom na Drinu“, Rusi deluju. Zapravo, deluje Vladimir Putin. On je već krajem 2000, svega pola godine nakon što je preuzeo dužnost predsednika Ruske Federacije, vratio sovjetsku himnu, uz izmenjeni tekst, i time pomirio dve struje ruskog društva.

Imajući u vidu njegove izjave i njegova stajališta o Sovjetskom Savezu, kao i ovu činjenicu da je vaspostavio sovjetsku himnu, nema sumnje kakva bi bila njegova reakcija na ova dva moćna promotivna klipa iz tog doba, iz 1984. godine. Uostalom, mora se priznati da su fenomenalni bez obzira na to šta mislili o SSSR-u.

VIDEO: Državna himna Sovjetskog Saveza, promotivni video iz 1984. godine — civilna verzija

VIDEO: Putin ugostio delegaciju FIFA

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Boze pravde

    14. jul 2018 | 18:20

    Ja vjerujem da onome kome ne prokljuca krv na Boze pravde, to su oni nasi komunisti, i oni koju sutra navijaju za hrvate.

  • NAPOLEON

    14. jul 2018 | 17:40

    Odlican video bez aludiranja na komunizam.

  • Kiza

    14. jul 2018 | 22:07

    Himna nikada nije mogla da bude mars vec samo koracnica

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA