0

Sofija je bila član "Bele ruže" i borila se protiv nacizma: Mlada Nemica je brutalno pogubljena tokom Drugog svetskog rata (FOTO)

Sofija (Sofi) Magdalena Šol je bila član tajnog udruženja Bela ruža koje se nenasilnim sredstvima borilo protiv nacional-socijalističkog režima u Nemačkoj

Period nacističke Nemačke važi za mračno vreme u ovoj državi ali u čitavom svetu. Rat, stradanja i diskrimnacija su u velikoj meri uticao na kasnije oblikovanje sveta, a ljudi koji su se otvoreno suprotstavili režimu su postali heroji i ušli su u legendu.

Mnogi nažalost nisu uspeli da prežive rat, ali su svesno otišli u smrt, bez imalo kajanja, znajući da su postupili ispravno suprotstaviviši se nacističkom zlu.

Pepeljugine zle sestre su slovenskog porekla, a Snežanin otac napada "neprijatelja sa Istoka": Kako su nacisti prilagođavali čuvene bajke

Jedna od tih osoba je mlada devojka, koja je sa samo 21-om godinom ubijena zbog širanja propagande protiv nacista. Sofija (Sofi) Magdalena Šol je bila član tajnog udruženja Bela ruža koje se nenasilnim sredstvima borilo protiv nacional-socijalističkog režima u Nemačkoj u vreme Drugog svetskog rata.

Ona i njen brat Hans su optuženi i osuđeni za izdaju, kada su uhvaćeni kako razbacuju antiratne letke na Univerzitetu u Minhenu. Vladajući režim ih je, zajedno sa nekoliko saradnika, osudio na smrt giljotiniranjem.

Sofi je rođena u Forhtenbergu Foto: Wikipedia

MLADOST

Sofin otac je bio liberalnli političar i vatreni kritičar nacizma Robert Šol. On je takođe bio gradonačelnik njenog rodnog grada u periodu kada se Sofi rodila. On i njegova supruga Magdalena su imali šestoro dece.

Ona je rođena 1921. godine u Forhtenbergu. Sofi je 1932. godine započela školovanje u školi za devojčice. Sa 12 godina se pridružila Ligi za nemačke devojčice, kao i većina njenih drugarica iz škole.

Početni entuzijazam se pretvorio u kritiku. Postala je svesna da njeno okruženje ima drugačije mišljenje o tadašnjem režimu.

Čak i njen brat Hans koji je bio deo Hitlerove omladine je počeo da kritikuje nacistički režim. Zajedno sa bratom i prijateljima je uhapšena 1937. godine, zbog učestvovanja u Nemačkom pokretu za mlade, a to je ostavilo snažan utisak na nju.

Adolf Hitler u otvorenim kolima prolazi kroz špalir tokom proslave Prvog maja u nacističkom Berlinu 1933. godine. Zvanično, zvao se Praznik nacionalnoga rada. Foto: Wikimedia Commons/Bundesarchiv, Bild 102-15783 / CC-BY-SA 3.0

POSAO I "BELA RUŽA"

Po zanimanju je bila vaspitačica u obdaništu. Na Univerzitetu u Minhenu studirala je biologiju i filozofiju. Tokom leta 1942. godine je morala da radi u metalurškoj fabrici u Ulmu kao deo vojne službe, a njen otac je u to vreme bio zatvoru jer je kritikovao Hitlera.

Njen brat je okupio oko sebe grupu prijatelja koja se isprva interesovala za umetnost, filozofiju i teologiju, kao i za zajedničke izlete.

Vremenom, počeli su da razmatraju kako bi trebalo da se ponaša pojedinac u okolnostima diktature. Ova grupa, pod imenom „Bela ruža“, je leta 1942. izradila 6 političkih letaka koji su savetovali nemačkom narodu da se pasivno suprotstavlja nacistima.

Neki članovi grupe su bili svedoci zločina nemačke vojske na Istočnom frontu. Sofija nije učestvovala u pisanju ovih letaka, ali je bila ključna osoba zadužena za njihovo rasturanje.

Sofi Šol se borila protiv nacista Foto: Wikipedia

SMRT

Hans i Sofi su uhapšeni prilikom jedne ovakve akcije 18. februara 1943. Suđeno im je 21. februara, a presuda je izrečena narednog dana kada su i pogubljeni. Brat i sestra su letke delili na Univerzitetu Ludvig Maksimilijan u Minhenu.

Na pamfletima je pisalo o propasti nemačkih trupa u Rusiji i porazu kod Staljingrada koji se desio mesec dana ranije. U trenutku kad Adolf Hitler bez milosti kosi sve protivnike režima, smrt zbog izdaje bila je neminovna presuda za dvoje mladih Nemaca.

Prilikom ispitivanja, oficiri Gestapoa su mladoj Sofi ponudili nagodbu: da za deljenje letaka i sve antirežimske aktivnosti okrivi brata i ostale članove pokreta, a da joj zauzvrat život bude pošteđen. Međutin, mlada heroina na ovo nije htela da pristane.

Na suđenju, Sofija je izjavila: "Neko je, najzad, morao da počne. Ono što smo napisali i govorili, u to su verovali i mnogi drugi. Oni samo nisu smeli da se izraze kao mi."

Bista posvećena mladoj Sofi Foto: Wikipedia

Njene poslednje reči pred pogubljenje bile su: "Kako možemo očekivati da pravednost prevagne, kada jedva da ima nekoga ko bi ponudio sebe individualno za pravednu stvar? Kako lep, sunčan dan, a ja moram da odem."

Od 1970-ih, brat i sestra Šol dobijaju u Nemačkoj velike javne počasti kao redak primer hrabrih Nemaca koji su se aktivno suprotstavili nacizmu.

Po njoj su u Nemačkoj nazivane ulice i trgovi, a njena fotografija je postala jedan od simbola otpora i hrabrosti.

Sofiji Šol je posvećen nemački film iz 2005. "Sofi Šol - poslednji dani". Njoj je takođe odata počast preko pozorišta, literature i muzike.

VIDEO: Šta zapravo znamo o Kalinjingradu? Vekovima glavni grad Prusije a sada tvrđava Rusije

(Telegraf.rs)

Tagovi: Adolf Hitler, Bela Ruža, Drugi svetski rat, Nacisti, Nemačka, otac, Pogubljenje, pokret otpora, Porodica, Propaganda, Smrt, Sofi Šol, Streljanje

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Radnici su pijukom udarili u beli kamen ispred Poštanske štedionice: Kada su ga otkopali, ugledali su blago - mermerno poprsje jedne žene

Rođeni Beograđani, a potomci Lava Nikolajeviča Tolstoja

Zašto je dinar slab? Kako je izvesni penzioner Đokić očitao lekciju političarima davne 1922. godine

Pokušajte da rešite ukrštene reči iz 1935. godine i pogledajte kako su izgledale dogodovštine Mikija Mausa i Paje Patka (GRAFIKA)

Žena kojoj dugujemo spomenik: Dešifrovala je austrougarsku objavu rata, kada je svaka greška u tumačenju te smrtne presude mogla skupo da nas košta

Tačno 17 godina od 11. septembra: Postoji pet glavnih teorija zavere, zvanična priča nikoga više ne zanima

"Jes' čudo! Šta sve Švaba ne izmisli!..." Pre 80 godina Beograđani su prvi put videli televiziju

Izabela je bila predsednica Argentine i treća Peronova supruga: Radila je kao plesačica u noćnom klubu, a danas živi u izgnanstvu (FOTO)

Ispod ovog spokojnog prizora koji samo priroda može da izvaja, kuva se i sprema uništenje čovečanstva

Nemci su 1926. šokirali Švajcarce nudističkim kampom, a evo kako su se Srbi kupali u radioaktivnoj vodi

Kako su Englezi spalili Vašington 1814. godine, i da li je Bela kuća nekada bila crvena pa okrečena da bi se sakrili tragovi požara

Ravnozemljaši će poludeti kad čuju kako ih je pre 800 godina ismejao veliki islamski astronom

Pisalo se na današnji dan: Ovako je izgledao "Ženski svet" u beogradskoj štampi tokom 1930-ih

Na ovo se zaboravilo, o ovome se ne priča: Otkud izbeglički logor za Nemce u Beogradu 1940. godine?

Ko je ubio više ljudi? Hitler, Staljin i Mao su sejali smrt svuda oko sebe, nizom pogrešnih odluka stradalo je milionsko stanovništvo

U Srbiji se još 1904. uzvikivalo "Živeli Hrvati", a kada smo postali Jugoslavija, pisalo se o ujedinjenoj Evropi (FOTO)

Pisalo se na današnji dan: Ženska gimnazija nam je nepotrebna, domaćica zna samo za kuću - muž da prinese, žena da uredi

Druga strana velike pobede: Komunistima je automobil u kojem je ubijen kralj Aleksandar poslužio za mleko i pomije (FOTO) (VIDEO)

Dva Roma, dva trubača, dva srpska junaka: Na pomen Ahmeda Ademovića i Rustema Sejdića diže se sa stolice i staje u stav MIRNO

FOTO-UBOD: Albanski olimpijci uče da plivaju

Kao "Vođa Španije", Franko je vladao gvozdenom pesnicom: Bio je poznat po brutalnom mučenju i ubistvima, a njegova diktatura i danas budi najgore uspomene (FOTO) (VIDEO)

Žene i obavezno služenje vojnog roka:: Nejasno je da li ovaj američki ratni poster iz 1917. ide u prilog te zamisli ili protiv nje?

Kako su Beograđani branili kafanu „Albanija“ od rušenja i kako su rakijom hteli da spreče gradnju prvog oblakodera na tom mestu

Znate li čemu carski Prizren duguje svoj naziv i da ima imenjaka u Češkoj? Kratka priča iz istorije srpskog Kosova

Ovo što vidite je nebo koje se bukvalno otvorilo u trenutku Velikog raskola između Istočne i Zapadne crkve

Šta se desi kad se pijandura i kukavica odluči na atentat: Ovaj slučaj vas možda i nasmeje

Zgradu američkog Kongresa nećete moći da prepoznate: Danas izgleda impozantno, ali nekada je bila bedna

Nikada izdanje Svetog pisma nije imalo snažniju naslovnu ilustraciju: Kako su prošli oni za koje nije bilo mesta na Nojevoj barci

Rimski papa pokrenuo Prvi krstaški rat na poziv pravoslavnog cara upomoć, a mi danas prozivamo katolike zbog toga. Gde je tu logika?

Tesla pre 80 godina objasnio zašto ga nikad nisu zanimale žene: Sve sam mane imao, izuzev jedne

Bugare bi trebalo da pitamo gde je ukradeni pribor kralja Petra koji okupatorska štampa pominje januara 1916. godine

Bili su u najtajnijoj vladinoj operaciji, a lagali da tragaju za Titanikom: Oni su ga i otkrili, a ta tajna u filmu nije otkrivena

Šopsku salatu jedemo i volimo svi, a malo ko zna kako je nastala i ko su šopski Srbi po kojima je i dobila ime

Kako je Šarl de Gol uzdrmao svetski poredak samo jednom rečju koju je izgovorio na mestu na kojem nije smeo

Priča o najvećem izdajniku u istoriji, rođenom Balkancu koji je za pare prodao svoj narod agresoru

Kako je nastala najznačajnija fotografija koju je čovek ikada napravio

Slika koja krije konačni odgovor na pitanje da li su Amerikanci sleteli na Mesec ili je sve lažirano

Čovek je proklet, a ova fotografija je dokaz toga

Kako rat izgleda iz ptičje perspektive: Paljba slavnog bojnog broda uslikana sa nebeskih visina

Zbog čega izbijaju ratovi? Postoji šest osnovnih teorija koje pokušavaju da odgovore na to pitanje

Kako rimski drumovi od pre 2.000 godina utiču na današnju ekonomiju: Da li je ovo dokaz da Balkan nikada neće sustići Zapad?

Kako je austrijski car Franja Josif u „Manifestu mojim narodima“ opravdao rat protiv Srbije i na nas svalio svu krivicu za početak svetske klanice