≫ 

Bili su u najtajnijoj vladinoj operaciji, a lagali da tragaju za Titanikom: Oni su ga i otkrili, a ta tajna u filmu nije otkrivena

Već dugi niz godina čuva se tajna o tome kako je zapravo pronađen slavni brod

  • 0

Govorilo se da je projektovan da bude nepotopiv. Ipak mnogo se nagađalo o razlozima zbog kojih je slavni Rojal Meil Šip Titanik potonuo, a mnogi su bili zaista protivrečni. Veliki prekookeanski brod sa sobom je na dno Severnoatlantskog okeana povukao i više od 1.500 od ukupno 2.224 putnika i članova posade.

Bezbrojne ekspedicije bile su poslate kako bi pronašle olupinu, ali se to nije dogodilo sve do 1985. godine kada se "odjednom" pojavila.

Poslednje fotografije sa Titanika koje su dugo skrivane od javnosti: Objašnjenje zašto su ljudi ginuli ili preživeli (FOTO) (VIDEO)

Već dugi niz godina čuva se tajna o tome kako je zapravo pronađen slavni brod. Istinu je tek nedavno otkrilo Odeljenje ratne mornarice. Kao što se ispostavilo, pronalaženje Titanika bila je potpuna slučajnost, a brod je pronađen pod zapovedništvom američkog komandanta Roberta Balarda, koji je zapravo tražio nešto sasvim drugo - dve nuklearne podmornice.

Balard je služio kao obaveštajni oficir u rezervnim vojnim jedinicama pre nego što je dve godine kasnije stupio u aktivnu mornaričku službu.

Titanik i Olimpik, Foto: Wikipedia/Robert John Welch (1859-1936), official photographer for Harland & Wolff

Proveo je mnogo godina svog života posvetivši se području okeanografije. Čak i pre nego što se prijavio, radio je na svojoj podmornici koju je nazvao Alvin, a u saradnji s Institutom Vuds Hol. Nastavio je s projektovanjem podmornica i mornaričkih tehnologija sve dok nije završio svoje poznato istraživačko plovilo Argo, za istraživanje podmorja. Argo je bio opremljen visokotehnološkim sonarom i kamerama i imao je robota zvanog Džejson.

Tada je američka mornarica potajno stupila u kontakt s Balardom i zatražila od njega pomoć u pronalaženju dveju podmornica. Bila je to 1982. godina. Obe nuklearne podmornice tajanstveno su nestale šezdesetih godina prošlog veka, ali američkoj vladi nikad nije bilo jasno šta se točno dogodilo.

Spasavanje čamcima, Foto: Getty images

Približne lokacije podmornica bile su poznate, ali niko nije imao pojma u kakvom su stanju nuklearni reaktori nakon 20 godina provedenih pod morem. Poslali su Balarda i njegov tim da saznaju. Da bi prikrili tragove, rekli su da kreću na redovnu ekspediciju kako bi tražili izgubljeni Titanik koji, uprkos izgovoru, uopšte nije bio cilj pretrage.

Balard je pitao bi li ikada imao priliku da traži Titanik kad je već na toj lokaciji, što mu je bila prilika da ispuni svoj san iz detinjstva. Mornarica je pristala na ucenu. Rekli su da bi mogao potražiti potopljenog diva tek ako pronađe dve podmornice za kojima su tragali i to pod uslovom da mu ostane vremena i novca za taj poduhvat.

Titanik je smatran nepotopivim, Foto: Getty images

Balard je tajio svoj zadatak od velikog dela posade, uveravajući ih da ide u potragu za Titanikom. Sam se spuštao u morske dubine i proveravao stanje svakog nuklearnog reaktora i bojnih glava.

Nakon što je završio proveru na USS Scorpion i USS Thresher, imao je još dvanaest dana. Između dve olupine bilo je veliko polje smeća koje je prekrivalo okeanski pod. Bilo je to mnogo dalje od mesta gde su stručnjaci tvrdili da bi Titanik mogao biti.

Baš kao i za dve podmornice, Balard je verovao da se i Titanik potpuno uništen i da je za sobom ostavio tragove otpadaka i krhotina dok je tonuo do svog konačnog odredišta. Koristio je ono iskustvo koje je naučio proučavajući podmornice, pa je istu teoriju primenio i na slavni brod. Prvo je pronašao brodski kotao, a potom i ceo trup.

Jelovnik sa Titanika, Foto: Profimedia

Znao je da mu je preostalo jako malo vremena, a približavala se i snažna oluja, pa je obeležio tačnu lokaciju na karti i vratio se iduće godine. Godinu dana nikome nije prozborio ni reč u strahu da neko ne otkrije trup broda i da ga ne pokrade, odnoseći artefakte. Na kraju se vratio i napravio prvu detaljnu studiju o olupini.

Priča o Titaniku, naravno, kasnije će se pretvoriti u film koji je osvojio 11 Oskara - što je uobičajeno izostavilo činjenicu da je brodska olupina zapravo otkrivena zbog najtajnije vladine operacije.

VIDEO: Ratni brod u oluji! Talasi ga bacali kao igračku!

(Telegraf.rs/Ekspres)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA