≫ 

Ako ste odrastali na stripovima, a Vinetu vam bio heroj detinjstva, ova stara fotografija američkog Indijanca vratiće vas kroz vreme

Razlog popularnosti romana o Vinetuu nemačkog pisca Karla Maja, i svih stripova i filmova koji se bave Divljim zapadom, leži u tome, što simbolišu potrebu čoveka za jednostavnijim životom i dubljom vezom sa prirodom, kao i čežnju čovekovu za iskonskom i netaknutom prirodom. Upravo je to ono što je uhvaćeno ovom slikom

  • 11
Konjanik iz indijanskog naroda Vrana na zasneženim planinama Prajor u Montani, oko 1908. godine. Foto: Wikimedia Commons/United States Library of Congress/Edward S. Curtis

Osnovni razlog zbog kojeg su romani i priče o Vinetuu nemačkog pisca Karla Maja tokom poslednjih sto pedeset godina (priče su počele da još izlaze 1875. godine, mada je docnije veći broj njih revidiran za potrebe trilogije) prodati širom sveta u dvesta miliona primeraka, leži u tome, što simbolišu potrebu pre svega evropskog čoveka za jednostavnijim životom i dubljom vezom sa prirodom, kao i čežnju čovekovu za iskonskom i netaknutom prirodom.

U stvari, to je razlog popularnosti i brojnih stripskih serijala poput „Zagora“ i „Bleka Stene“ i mnogih drugih, razlog popularnosti vestern-filmova, kao uostalom i brojnih drugih žanrova gde to nije baš toliko očigledno na prvu loptu, kao što je epska fantastika. Međutim su filmovi o indijanskom junaku Vinetuu i njegovom prijatelju Oldu Šeterhendu snimani i od strane Zapadnih Nemaca u raznim kooperacijama, i od strane Istočnih Nemaca, ali gotovo po pravila u bivšoj Jugoslaviji.

Jedan od najvoljenijih istočnonemačkih glumaca bio je i ostao Gojko Mitić, naš čovek rođen 1940. u Strojkovcu kod Leskovca, koji se proslavio tumačenjem američkih domorodaca u preko četrdeset njihovih vesterna u kojima je, između ostalog, u televizijskim ostvarenjima glumio i samog Vinetua (u filmu koji je izašao pre dve godine, glumio je poglavicu Inču-čuna, oca Vinetuovog).

Elem, čitav niz generacija pre ovih sadašnjih odrastao je na tim knjigama, stripovima i filmovima koji su raspaljivali dečiju maštu i budili pustolovni duh željan istraživanja sveta, otkrivanja, širenja vidika, željan avanture. Ova fotografija jednog konjanika iz naroda Vrana nastala je u planinama Prajor u Montani, inače njihovoj dedovini koja je obuhvatala i delove Vajominga i Severne Dakote, što je prostor na kome i danas žive u rezervatima.

Fotografija je nastala oko 1908. godine, i premda Vrane ne pripadaju Apačima kojima pripada Vinetu, to ne igra neku posebno važnu ulogu. Uostalom, Karl Maj je prvi put posetio Ameriku nakon što je napisao svoje najpoznatije priče, i nikada nije otišao zapadnije od Bufala, a pošto su Apači živeli dosta jugozapadnije upitno je koliko je njegov etnički identitet uopšte bitan: on simboliše Indijanca kao Indijanca, i tu je kraj. Vrane su Indijanci. Fotka je maestralna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • brana

    14. oktobar 2018 | 11:01

    Genocid koji su napravili Evropljani a pre svih Spanci,Portugalci a jos mnogo zesce Englezi i Francuzi nikada na zalost nece biti osvecen niti naplacen kao ni svi zlocini koje su cinili po kolonijama na ostalim kontinentima.Ova slika je prelepa jer su indijanci uvek izgledali prelepo pa i njihovi konji.Mislim da danasnji konji ne bi ni preziveli ovakve zime... Karl Maj,Vinetu,Old Seterlhend,stripovi,Zagor,Blek,Komadant Mark,Teks Viler,Kapetan Miki...eeee kakva vremena!Vrhunac svetske civilizacije su po meni bile 80' i do 90' je dostignut vrhunac a onda je sve krenulo u nepovrat,na dole i cekamo kad ce mo da tresnemo!

  • Miki

    14. oktobar 2018 | 10:46

    Predivna fotka.LJUDI KOJI SU ŽIVELI SA PRIRODOM.....ŠTETA ZA JEDAN TAKO DIVAN NAROD DA JE UNIŠTEN.

  • GP

    14. oktobar 2018 | 13:07

    Nije to "americki indijanac", vec pravi Amerikanac starosedelac. Ovi sto sebe nazivaju amerikancima su naturalizovani amerikanci doseljenici sa svih krajeva sveta , sa koca i konopca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA