• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pića sa veštačkim zaslađivačima pomažu u skidanju kilograma

Vreme čitanja: oko 1 min.

  • 2

Međunarodna asocijacija proizvođača zaslađivača (ISA) ukazuje da uz balansiranu ishranu i redovnu fizičku aktivnost zaslađivačima se reguliše ne samo unos kalorija već oni mogu da pomognu i u kontroli telesne težine.

- Zaslađivači mogu da pomognu u kontroli težine i mogu nam omogućiti uživanje u slatkom ukusu bez dodatka šećera ili kalorija – tvrdi Mark Fantina, profesor fiziologije i član Istraživačkog centra za studije i praćenje uslova života.

Preko 200 istraživanja koja su sprovele međunarodne zdravstvene institucije ukazuju na to da zaslađivači nisu rizični po zdravlje ako se koriste u skladu sa prihvatljivim dnevnim unosom, navodi sajt Dijabetološkog saveza Srbije.

Preporučen dnevni unos zaslađivača iznosi 40 miligrama po kilogramu telesne težine osobe i ta količina je data u cilju predostrožnosti, a ne kao granica posle koje zaslađivač postaje toksičan.  Dakle, da bi dostigla maksimalnu preporučenu količinu aspartama, osoba telesne težine od 60 kilograma bi svakog dana trebala da konzumira do 20 limenki dijetalnih gaziranih napitaka ili 280 zaslađivača.

Prema mišljenju profesora Fantina, za osobe koje vole ukus šećera a žele da izbegnu gojenje, konzumiranje lajt hrane i bezalkoholnih napitaka predstavlja dobru alternativu.

- Zamena napitaka i hrane koji su bogati šećerom proizvodima koji sadrže zaslađivače može da dovede do smanjenja unosa kalorija i do 10 odsto – kaže Fantina.

On dodaje da prednosti od konzumiranja proizvoda koji sadrže zaslađivače u regulisanju telesne težine mogu imati i osobe bolesne od dijabetesa.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Dusica

    30. mart 2012. | 10:12

    Kako Vas nije sratoma da objavljujete ovakav tekst? Svi znamo koliko je ASPARTAM štetan za zdravlje! Sramota!

    Podelite komentar