• 6

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj proizvod su napravili Srbi, a pravi je hit u Americi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbi su napravili proizvod koji bi mogao da postane svetski hit, a mi čak ni ne znamo o čemu je reč. Šta vi mislite, da li bi trebalo više da se posvetimo ovoj temi?

  • 6

Amerikanci vole sve što je od bundeve, pa tako i bundevino brašno. A, da li ste znali da je to brašno izmišljeno i patentirano u Srbiji?

Stručnjaci novosadskog Instituta za prehrambene tehnologije su u saradnji sa Branislavom Panićem iz firme "Pan union oil" po prvi put su napravili brašno od semenki tikve "golice" pre tri godine. Oni su 2012. godine dobili i nagradu za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji, a brašno zelene boje su i patentirali da se zna da je naše, srpsko.

Ovo brašno zanimljive boje ima i neverovatne nutritivne vrednosti - poput mesa! Sadrži 60 odsto proteina, i svega 10 odsto ulja, i to zbog posebne tehnologije prerade.

- Brašno je povezano s proizvodnjom ulja, pa se ono pravi nakon što se iz semenki iscedi ulje. S obzirom da jedino mi pravimo hladno ceđeno ulje, dok na drugim mestima najčešće prave ekstra devičansko, koliko ja znam jedino mi imamo i ovakvo brašno - priča Panić za "24sata.rs".

Foto-ilustracija: Foter/wiserbailey Foto-ilustracija: Foter/wiserbailey

Iako ga još uvek ne izvozimo, interesovanja ima, kaže on. To je jasno, budući da su američki blogovi o zdravoj hrani prepuni recepata sa brašnom od semenki bundeve, ali budući da ga ne mogu tek tako nabaviti - oni ga sami prave. I to tako što melju semenke. Iako ovo jeste zdrava mešavina, ne može da se poredi sa pravim berašnom.

- To se zovu mlevene semenke, i imaju oko 50 odsto ulja. Razlika je velika, jer brašno ima pet puta manje ulja i mnogo proteina. Imamo veliku potražnju, a najviše od pekara širom zemlje. Tako i u Beogradu na nekoliko mesta možete da jedete zdravo pecivo sa bundevinim brašnom – kaže Panić.

Možda pravljenje brašna zvuči lako, ali timu stručnjaka je trebalo osam godina da od dobre ideje dođu do pravog brašna, pogodnog za ljudsku ishranu. U poslednje vreme ovo brašno može da se nađe i u prodavnicama zdrave hrane, a zaljubljenici u zdravu ishranu kažu da najbolje funcioniše kao dodatak drugim vrstama brašnima.

Foto-ilustracija: Foter/USDAgov Foto-ilustracija: Foter/USDAgov

Ovo brašno je najpopularnije među onima koji izbegavaju ugljene hidrate, budući da je puno proteina.

- Velika razlika između našeg brašna i onog koje može da se nađe na zapadu je u tome što se ovo pravi od svežih zrna, a oni svoje semenke prže pa se tako melju. Samim tim brašno ima drugu boju, ukus, ali i nutritivne vrdnosti se menjaju - ističe Panić.

(Telegraf.rs / 24sata.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Ivan

    24. april 2015. | 13:25

    Sto ne kazete cenu takvog brasna.

    Podelite komentar

  • DELIJA ZAUVEK

    24. april 2015. | 15:09

    Ma sve napravili Mi Srbi. Stariji smo i od Ameba.

    Podelite komentar

  • strvarno?

    24. april 2015. | 13:15

    I mene napravio srbin. Zbog potraznje u Evropi sam deficitaran u Americi. Sad ce mo ja i bundevino brashno da pokorimo svet.

    Podelite komentar