• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

ČOKOLADA JE DROGA: Na mozak deluje poput opijuma

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naučnici su utvrdili da čokolada u ljudskom mozgu deluje na neurotransmiter enkefalini baš kao i derivati opijuma na zavisnika

  • 0

Čini se da uvek postoji dobar razlog da pojedete komadić čokolade, ali stručnjaci tvrde da ova divna poslastica na mozak deluje poput opijuma. U studiji koja poredi ponašanja gojaznih osoba i zavisnika od droge, dokazano je da nivo hemikalije u mozgu nazvane enkefalini, endorfina sa sličnim svojstvima kao i opijum, raste kod onih pacova kojima je dato da pojedu čokoladu.

U mozgu se enkefalini vežu za molekularne receptore osetljive na opijatske supstance, a posledica je smanjenje bola i javljanje prijatnih osećanja. Autorka studije, doktorka Alekandra di Felićeantonio tvrdi da su ovim istraživanjem pronašli sličnost u funkcionisanju narkomana i gojaznih osoba.

- Potpuno isto područje u mozgu snažno se aktivira kod gojaznih ljudi kad vide hranu i zavisnika koji vide prizor da neko konzumira drogu – objašnjava ona.

Čini se da enkafalin kao neurotransmiter može da prouzrokuje neke oblike halapljivosti i zavisnosti kod ljudi. Studija sprovedena na Univerzitetu u Mičigenu i objavljena u časopisu "Karent bajolodži" (Current Biology) navodi da određeni neurotransmiteri mogu da stvore intenzivan patološki nivo motivacije za poremećajem u ishrani, zavisnosti o drogama i sličnim kompulsivnim radnjama.

(MojeZdravlje.ba / Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti