VESELI PRAZNIK: Srećan vam Dan hobita (VIDEO)

Na današnji dan obeležava se Dan hobita, koji je istovremeno rođendan Bilba i Froda Baginsa. Ovaj “praznik” prepun je veselja, a verni obožavatelji Tolkinovog dela prave velike zabave i gozbe, kao što su to radili hobiti

  • 0

Današnji dan je poseban za mnoge ljubitelja dela Dž. R. R. Tolkina jer se proslavlja Dan Hobita. Tada su rođeni Bilbo i Frodo Bagins, dva hobita, koji su istovremeno junaci triologija "Hobit" i "Gospodar prstenova". Stariji Bilbo došao je na svet 2890. godine, a Frodo 2968. godine Trećeg doba.

Američko udruženje ljubitelja Tolkina prvi put je proglasilo Dan Hobita i Tolkinovu nedelju 1978. godine. Fanovi dela slavnog britanskog pisca širom sveta organizuju zabave i gozbe nalik onim koje su opisane u knjizi. Ove godine proslavlja se 75. godišnjica prvog izdanja romana "Hobit", koji se prvi put pojavio 1937. godine.

Ovaj "praznik" je prepun veselja, a neki obožavatelji prave velike zabave i gozbe, poput one iz filma "Gospodar prstenova: Družina prstenova", kada je Bilbo Bagins slavio rođendan. Ova manifestacija obilovala je gomilom hrane i pića, kao i plesom i vatrometom. Ostali fanovi hodaju ovog dana bosi, u čast hobita koji ne nose obuću.

Da podsetimo, Hobiti su mala stvorenja i žive u rupama u zemlji. Nikad ne nose cipele jer imaju dlakave tabane i ogromna stopala, a upola su  ljudske visine. Poznati su po pušenju duvana, a većina njih živeli su u Okrugu ili su bili izolovani. Hobiti su se uglavnom bavili zemljoradnjom.

Povodom Dana Hobita, kompanije "Vorner Bros","Nju lajn sinema" i "Metro Goldvin Majer" pridružili su se obeležavanju Tolkinove nedelje širom sveta, uz lansiranje dugoočekivanog trejlera za film "Hobit: Neočekivano putovanje 3D".

Premija ovog spektakla zakazana je za 13. decembar u srpskim bioskopima.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA