2

Tunjevina garantuje dobro zdravlje i dug život

Tuna je jedna od najzdravijih riba koje bi trebalo da dodate u vašu svakodnevnu ishranu. Ova namirnica predstavlja izvrstan izvor visokokvalitetnih proteina koji ujedno sadrži malo masti

Tunjevina
Foto-ilustracija: Foter.com / I Believe I Can Fry

Bilo na roštilju, bilo u konzervi tunjevina je izuzetno zdrava namirnica. Bogata je hranjivim sastojcima, jer sadrži minerale poput kalijuma, selena i magnezijuma. Osim toga sadrži velike količine vitamina B kompleksa i omega-3 masne kiseline koje su od ključnog značaja za zdravu ishranu.

Smanjuje simptome depresije, jača imunološki sistem, štiti srce, poboljšava zdravlje mozga i ublažava bolove u zglobovima. Plodovi mora, pogotovo tuna, jedini je prirodni izvor DHA i EPA, posebne vrste omega-3 masnih kiselina koje poboljšavaju zdravlje srca i mozga.

Foto-ilustracija: Foter.com / sonson

Foto-ilustracija: Foter.com / sonson

Konzumiranje tunjevine, pored ovih, ima još mnoge prednosti.

Sprečava rak

Vitamin E i selen u tunjevini sprečavaju neke oblike raka kao što su rak pankreasa i rak svakog organa za varenje kao što su usta, želudac, jednjak, grkljan i debelo crevo. Omega-3 masne kiseline prisutne u tuni sprečavaju rak dojke, a takođe snižavaju rizik od pojave leukemije.

Čuva zdravlje očiju

Stanje koje se zove makularna degeneracija, koja uzrokuje pogoršanje vida, je glavni uzrok slepila kod ljudi starijih od 50 godina. Omega-3 masne kiseline prisutne u tuni sprečavaju pojavu ovog stanja.

Foto-ilustracija: Foter.com / FryKFoodaddict

Foto-ilustracija: Foter.com / FryKFoodaddict

Gubitak kilograma

Pedeset posto dnevne potrebe proteina možete da dobijete iz male porcije tune, što čini samo 110 kalorija. Tunjevina je odličan izbor ukoliko želite da kontrolišete svoju kilažu ili pak gubite kilograme. Ipak, gubitak težine zavisi i od načina na koji jedete tunjevinu, pa dupla porcija tune sa majonezom neće vas dovesti do željenih rezultata.

Detoksikacija

Selen prisutan u tuni je važan sastojak u proizvodnji glutation peroksidaze. Ovaj bitni antioksidans ljudima je potreban za zdravu jetru. Funkcija ovog organa je detoksikacija i oslobađanje tela od štetnih tvari kao što su pesticidi, lekovi i teški metali.

Foto: Sxc.hu

Foto: Sxc.hu

Štiti srce

Ishrana bogata tunom smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Omega-3 masne kiseline takođe pomažu u smanjenju krvnih ugrušaka i sprečavaju pojavu srčanog i moždanog udara. Tuna sprečava upale i stvaranje krvnih ugrušaka zbog holesterola.

Zdravlje mozga

Redovne porcije tunjevine u toku nedelje sprečavaju pojavu Alchajmerove bolesti. To je zato što omega-3 masne kiseline sprečavaju upale i podstiču protok krvi u mozak. Niacin prisutan u tuni igra važnu ulogu u odlaganju gubitka pamćenja i smanjuje verovatnoću od nastanka mnogih bolesti.

( T.Milić / ljepota.ba )

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Alchajmerova bolest, Bolesti srca, Depresija, detoksikacija, Imunitet, minerali, Mršavljenje, Omega-3, Pamćenje, Rak, riba, Tuna, Tunjevina
Popularni komentari
  • 1
    1970

    Kida tunjevina!

foto dana

video dana