• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mile je srpski Merlin sa Zlatibora: Najviše vremena provodi u prirodi, njegov napitak od maslačka obožavaju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Proizvodi su, priča nam, isključivo na prirodnoj bazi, bez konzervansa i drugih aditiva, i to im daje dodatnu čar i posebnu aromu

  • 0
MIle sa Zlatibora Foto: Borivoje Ilić/Telegraf.rs

U selu Ljubiš, smeštenom u srcu Zlatibora, Mile Kukanjac priprema jedinstven napitak od cveta maslačka, njegovom aromom oduševljeni su Zlatiborci, ali sve češće i turisti.

Od prvih vesnika proleća, pa tokom čitavog leta, Mile najviše vremena provodi u prirodi, bere šumsko bilje, livadsko cveće, čajeve, pa ih na starinski način prerađuje, po receptu predaka, i pretače u izvrsne sokove, đemove, poslastice...

Proizvodi su, priča nam, isključivo na prirodnoj bazi, bez konzervansa i drugih aditiva, i to im daje dodatnu čar i posebnu aromu.

- Zdravlje se krije u prirodi, tvrdim da je tako, i vođen svojom parolom, započeo sam prikupljanje i preradu zlatiborskog bilja, najviše iz ljubavi, ali sada to doživljavam i kao obavezu tokom proleća i leta - priča Mile.

Šumske jagode najčešće kuva za slatko, borovnice za sok, šipurke za džem, majkinu dušicu i sporiš suši za čaj, a od cveta maslačka pravi neverovatan napitak, čiji je recept sam osmislio, a neizostavan je tokom zime.

- Posebno sam ponosan na sok od maslačka, recept sam osmišljao duže vreme, a kada sam rešio da isprobam sok je izgledao jedinstvene arome, ko ne zna da je od maslačka, teško da bi ga prepoznao. Za naš portal, Kukanjac je objasnio i kako ga priprema, a njegov sastav i način pripreme vrlo su jednostavni.

- Ubrane cvetove, potrebno je potopiti u vodu 24 sata, u koju je pre potapanja dodan šećer, u zavisnosti koliko cvetova je u meri. Nakon toga sledi ceđenje i sipanje soka u ambalažu - objasnio je naš sagovornik.

Proizvode koji zahtevaju kuvanje, poput slatkog, džema, ostalih sokova, Mile ih priprema na starom, čuvenom "Smederevcu", na borovim i bukovim drvima.

Celokupan način od branja do boce teče prirodnim putem. Na imanju, u dvorištu pored kuće, ima po neki zasad kupine, maline, ribizle, aroniju, neku šljivu i jabuku, i njih Mile obere i preradi, ne dozvoli da opadnu i istrule, niti ih ostavi na milost pticama.

Peče i rakiju, čuvenu "Šljivovicu", ali i Viljamovku, a od divljih krušaka (divljaka), koje obere pored potoka i sokaka, pravi sirće, za koje se u narodu veruje, da je naručito dobro za čiśćenje krvnih sudova, triglicerida, holesterola, pospešuje imunitet i prečišćava ceo organizam.

Svoje proizvode, Mile je prvo pripremao za svoje unuke kada iz Beograda dođu kod njega u selo, pa je kasnije počeo da pravi i znatno veće količine, deo pokloni, a nešto i proda turistima koji navrate u Ljubiš.

Ljubiteljima biljnih napitaka, najzanimljiviji je sok od maslačka, on se najviše pije tokom zime, a vole ga sve generacije, naručito deca.

Kuća Kukanjac smeštena je tik uz glavni seoski put kroz selo, koji spaja Zlatibor sa gostiljskim vodopadima i Sirogojnom, pa Mile iako je na pragu sedme decenije planira otvaranje restorana domaće hrane u kome će se pripremati samo zlatiborska jela i služiti njegovi izvrsni napitci napravljeni od bilja i cvetova ubranih u netaknutoj prirodi srca Zlatibora.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>