Automobili su pouzdaniji nego pošle godine, a ovi su najpouzdaniji među njima

Rezultati za 2021. godinu, pokazuju da je došlo do promena među pouzdanim markama, kao i uspona nekih proizvođača i njihovih modela na listi

Foto: Kia

Američka kompanija za ispitivanje tržišta J.D. Power u automobilskom svetu je poznata po svojim istraživanjima kvaliteta automobila, koja sprovodi više od 30 godina. Istraživanje o pouzdanosti vozila zasniva se na anketi, u kojoj je ove godine učestvovalo čak 32.000 vlasnika automobila starih 3 godine, koji su odgovarali na pitanja o problemima koje su iskusili sa svojim četvorotočkašima.

Rezultati aktuelne studije za 2021. godinu, pokazuju da je došlo do promena među pouzdanim markama, kao i uspona nekih proizvođača i njihovih modela na listi.

Pouzdanost automobila se izražava kao "Broj problema na 100 vozila" (oznaka je PP100), gde je za sva vozila obuhvaćena istraživanjem prosek bio 121 PP100. Taj broj pokazuje da je prosek problema pao za 10 odsto u odnosu na istraživanje objavljeno prošle godine. Drugim rečima, prema rezultatima studije, trogodišnji automobili nikada nisu bili kvalitetniji i pouzdaniji.

Foto: Lexus

Lexus i Porsche ne prestaju da tržištu nude izuzetno kvalitetno napravljena vozila, koja pouzdano funkcionišu uprkos sve većem stepenu tehničke složenosti.

Lexus je na prvom mestu već 9. put u poslednjih 10 godina, sa rezultatom od samo 81 PP100. Porsche je na drugom mestu sa 86 PP100, dok je Porsche 911 pojedinačno najpouzdaniji automobil od svih.

Trećeplasirana je Kia sa 95 PP100, koja se na tom mestu našla zahvaljujući smanjenju svog rezultata iz 2020. godine za čak 35. Zahvaljujući tom rezultatu Kia je, među rangiranim proizvođačima, postala najpouzdaniji proizvođač automobila za masovno tržište.

Foto: Kia

Prvu petorku zaokružuju Toyota na četvrtom i Buick na petom mestu.

Tri korejske marke - Kia, Hyundai i Genesis, su se odlično zbirno pokazale, sa zajedničkim rezultatom od 99 PP100. Ukupan zajednički prosek evropskih proizvođača sa liste je 131 PP100.

Najveći proizvođač električnih automobila Tesla prvi put je bio deo istraživanja, ali procena nije bila potpuna budući da J.D. Power nije dobio podatke od vlasnika iz 15 od 50 američkih država. Uprkos tome, dobijeni podaci nisu baš sjajni - prosek je 176 PP100.

Foto: Tesla

To Teslu stavlja između Chryslera i Jaguara, što je donji deo liste pouzdanih marki. Iza Tesle su se našli Jaguar (186 PP100), Alfa Romeo (196 PP100), dok se na poslednjem mestu našao Land Rover sa ocenom 244 PP100.

(Telegraf.rs)