Integralni pereci sa susamom

Domaće pecivo je najbolje!

Sastojci:

- mast ili maslac 250 g

- ulje 1 dl

- mleko 2,5 dl

- kvasac 1/2 svežeg kvasca

- brašno oko 800 g (integralno)

- so 1 kašika

- jaje 1 za premazivanje

- susam za posipanje

Priprema:

U većoj posudi pomešajte kvasac, mlako mleko i malo brašna i ostavite da nadolazi. Kad je kvasac uskisao, dodajte so, ulje i razmekšanu masnoću (ne topljenu) pa sve dobro sjedinite. U masu postepeno dodajte  brašno i nastavite da mutite dok ne dobijete meko testo (nemojte potrošiti čitavu količinu brašna). Pospite brašnom, posudu pokrijte krpom i ostavite da nadolazi oko 30 minuta.

Radnu površinu pospite brašnom i izručite testo. Nastavite da radite testo rukama i postepeno dodajte brašno. Masa mora da bude glatka i ne sme da se lepi za ruke i površinu. Formirajte loptu, pospite radnu površinu i testo brašnom i razvijte koru debljine 0,5 cm. Modlom vadite perece i redajte ih u pleh obložen pek-papirom. Jaje i prstohvat soli umutite i premažite svaki perec. Pospite susamom, kimom ili makom.

Pećnicu zagrejte na 200 stepeni i pecite perece 15-20 minuta (dok ne porumene). Umesto modlom testo možete seći na trake i praviti različite forme po želji.

(Telegraf.rs)