Krem supa od šargarepe i đumbira

Prijatne arome, za tople dane...

Sastojci:

- 500 g šargarepe

- 1 manji koren peršuna

- 1 manji krompir

- komad đumbira

- 1 glavica crnog luka

- 2 čena belog luka

- pola pomorandže (sok i korica)

- 1 kašičica začina

- 2-3 prstohvata bibera

- suvog peršuna

Priprema:

Oljuštite i iseckajte na kockice luk, šargarepu, koren peršuna, krompir i đumbir. Na 2 kašike ulja propržite luk zajedno sa propasiranim belim lukom, dok ne omekša, pa dodajte đumbir i kratko prodinstajte. Zatim u šerpu dodajte šargarepu, koren peršuna i krompir. Nalijte vodu da pokrije povrće u celosti, dodajte začin i biber, pojačajte vatru da voda proključa, a kad proključa smanjiti na najmanje, poklopiti šerpu i kuvati supu na tihoj vatri oko sat vremena ili dok povrće ne omekša. Pet minuta pred kraj kuvanja dodati sitno rendanu koricu pomorandže i sok.

Gotovu supu skloniti sa vatre, pa ručnim mikserom usitniti povrće dok supa ne postane gusta i kremasta bez komadića povrća. Dodati suvi peršun po ukusu, promešati i servirati. U svaki tanjir sipati po kašičicu kisele pavlake, a može i pečene komadiće hleba ili semenke po izboru.

(Telegraf.rs)