Sarmice od zelja s mlevenim mesom i slaninicom

Ovo je jedan od najukusnijih prolećnih specijaliteta, a možete ga servirati uz sos od paradajza ili jogurt...

Sastojci:

- oko 40 lepih listova zelja

- 1 glavica luka

- 4 čena belog luka

- 100 g pirinča

-  500 g mlevenog mesa

-  200 ml supe

- so i biber

- 100 g dimljene slanine

- malo soli

- šolja kisele pavlake

Priprema:

Odsecite zadabljani deo korenćića na listu zelja, tako da list ostane ceo. Pirinač prokuvati u duploj količini slane vode, pa kad nakon 10 minuta omekša procediti i ohladiti. Sitno seckani luk propržiti na maslinovom ulju, dodati sitno seckani beli luk, seckanu slaninicu - promešati i skloniti s vatre. Malo ostaviti da se smesa ohladi, dodati mleveno meso i pirinač - pa začiniti.

Na lišće zelja, stavljati smesu s mesom i napraviti sarme. Stavljati ih u posudu, napuniti, pokriti je alu-folijom, naliti sa supom i peći oko 30 minuta na 200°C. Skloniti foliju, peći još desetak minuta, a onda preliti pavlakom i zapeći.

(Telegraf.rs)