Čuveni kineski sos od šljiva

Ovaj sos se tradicionalno servira uz "Pekinšku patku" - ali inače ide sjajno uz piletinu, ćuretinu, junetinu, a posebno uz svinjetinu.

Sastojci:

- 10-12 svežih šljiva (ili natopljenih suvih)

- 2 srednje jabuke

- kašika tamari sosa

- čili ili kajenski biber

- five spices ili miks začina za kineska jela

- puna kašika paradajz pirea

- kašika balsamiko sirćeta

Priprema:

Šljive i jabuke ne ljuštite i samo ih isecite na komadiće (veličina pola kutije šibica). Kuvajte dok ne omekšaju, a zatim prespite u blender i par puta pritisnite mlevenje. Treba da budu samlevene, ali ne i kašaste.

Dodajte tamari sos, paradajz pire, balsamiko, kineski začini, čili. Sos treba da bude slatko-ljuto-kiseo, s naglaskom na “ljut”. Vratite u šerpicu na ringlu i kratko prokuvajte.

Recept i fotografija: blog Vitki Gurman

(Telegraf.rs)