Kolač sa višnjama 

Mešavina ukusa koja osvaja...

Sastojci:

Testo:

- 250 g putera

- 100 g šećera u prahu

- 1 vanilin šecćera

- 1 prašak za pecivo

- prstohvat soli

- 1 jaje

- 375 g brašna

- 50 g blanširanih, mlevenih badema

- 1 limun (korica)

Fila:

- 600 g višanja

- 100 g suvih brusnica

- 100 g šećera u prahu

- 1 vanilin šećer

- 1 kašičica cimeta

Priprema:

Višnje stavite u posudu i pospite šećerom, vanilin šećerom i cimetom, dobro promešajte i ostavite oko pola sata.

Testo:

U posudi mutite puter sa šećerom da se zapeni, te mu dodajte šećer, vanilin šećer i so i dalje mešajući. Kad se dobro umuti dodajte jaje i koricu limuna. Pomešajte bademe, prašak za pecivo i brašno pa i njih dodajte u smesu, mutite dok ne dobijete mrvičasto tiesto (ako treba dodajte još malo brašna).

Stavite malo više od polovine tijesta u kalup koji ste obložili papirom za pečenje, utisnite ga dobro rukama u dno i stranice. Pripremljene višnje ocedite od tečnosti pa pomešajte sa brusnicama, uspite u kalup i prekrijte preostalim testom.

Pecite oko 60 minuta na 180 stepeni, s tim da zadnjih 20 minuta prekrijete kolač papirom za pečenje da ne izgori. Pustite da se dobro ohladi pre sečenja jer će se jako mrviti dok je mlako. Poslužite sa slatkom pavlakom.

(Telegraf.rs)