Sočna baklava s pistaćima i grizom

Verzija s pistaćima potiče iz Tunisa, mada odakle god da je - ona je fantastična!

Sastojci:

- 400 - 500 g tankih kora za baklavu

- ulje za premazivanje

- 4 jaja

- 8 kašika šećera

- 8 kašika griza

- 125 g maslaca

- 100 ml mleka

- 200 g mlevenih pistaća

- 3 šolje šećera

- 3 šolje vode

- sok limuna

Priprema:

Umutite jaja i šećerom, pa dodajte griz, maslac i mleko. Na kraju umešajte mlevene pistaće. Na nauljen pleh stavite prvu koru, premažite je uljem pa preko nje stavite drugu. I nju premažite uljem - pa stavite tanak sloj fila. Nastavite sa slaganjem dok se ne utroši sav materijal. Na kraju takođe premazati uljem.

Oštrim nožem isecite baklavu na kocke ili trouglove i pecite na 200 stepeni dok ne porumeni. Skuvajte sirup od šećera, vode i soka limuna. Vrući sirup sipajte na mlaku baklavu.

(Telegraf.rs)