Apple će blokirati vaš iPhone dok vozite (FOTO)

Kucanje tokom vožnje je veoma veliki problema svugde u svetu. Istraživanja su pokazala da ova navika usporava reakciju vozača za 35 odsto, i povećava šansu za sudar za čak 23 puta, a najviše nesavesnih vozača čine mladi

Nova tehnologija koju je predložio Apple, mogla bi da u potpunosti iskoreni problem korišćenja mobilnog telefona tokom vožnje automobila tvrde stručnjaci. Novi patent na kojoj radi čuvena kompanija sprečiće vozače da koriste telefone tako što će isključivati neke od njihovih funkcija tokom vožnje.

Nedavno objavljenje informacije u vezi sa ovim, pokazuju sistem koji će automatski detektovati kada korisnik telefona sedne za volan uz pomoć ugrađenih senzora, i na ovaj način će blokirati kucanje poruka i druge funkcije smartfona.

- Kao lider na tržištu, Apple ima moć da promeni neke navike ljudi, kao što je kucanje poruka tokom vožnje. Ako sistem radi i budi intuitivan, predstavljao bi važan korak. Naša istraživanja pokazuju da postoji jasna zavisnost od poruka i mobilnih telefona i to je zavisnost koja ne prestaje ni za volanom. Potreban je neki sistem kako bismo pomogli ljudima da je se reše bar u automobilima - izjavio je Pol Vaters, jedan od čelnika britanskog Auto-moto saveza.

Kucanje tokom vožnje je veoma veliki problema svugde u svetu. Istraživanja su pokazala da ova navika usporava reakciju vozača za 35 odsto, i povećava šansu za sudar za čak 23 puta.

Tri od deset vozača priznaju da šalju ili čitaju poruke dok voze, a najviše ih je među mladima.

Android još uvek nije izneo nikakve slične ideje, ali ne sumnjamo da će ukoliko ova tehnologija zaživi, svoje mesto naći i na ovom operativnom sistemu. Postavlja se i pitanje da li će ova funkcija smanjiti broj prodatih iPhone-a, s obzirom da većina ljudi verovatno neće biti oduševljena ovom mogućnošću.

(Telegraf.rs / Izvor: theguardian.com)