Ove tehnologije će uskoro osvojiti svet!

Ako želite da se bavite novim tehnologijama i budete među onima koji kreiraju trendove, morate pre svega steći kvalitetno obrazovanje, jer bez dobre baze, nema ni novotarija

Tehnologija se konstantno menja, ali su danas ove promene toliko rapidne da ih je ponekad teško ispratiti. Nove tehnologije se pojavljuju svake godine, a do skoro najnovije postaju standard. Uzmite pametne satove kao primer. Pre dve godine izašao je prototip, a danas već postoji više tipova pametnih satova.

Evo nekoliko tehnologija koje danas smatramo najsvežijim, a uskoro će postati uobičajena pojava.

Pametne naočari

Već smo gvirnuli u Google Glass svet, ali to je tek početak. Ovaj proizvod je još uvek u „beta” fazi, ali će Google vrlo brzo pustiti svoje pametne naočari u komercijalnu prodaju, po nižoj ceni. Može se očekivati da će se istovremeno pojaviti i konkurencija.

Pametni podaci (smart data)

Iako živimo u eri automatizacije, još uvek postoje postupci koji se moraju manuelno uraditi −  dodati nekoga u telefonski imenik ili u mejl, na primer. Kompanija RelateIQ već uveliko radi na upravljanju odnosima kroz automatsko dodavanje kontakata, na osnovu parametara kakav je vaš inbox ili trenutna kontakt lista.

Elektronski dodaci za poneti

Pored pomenutih Google Glassa i satova, pojavljuje se sve više pametnih uređaja koji su prenosivi. Čepovi za uši koji mere puls, kontaktna sočiva koja pokazuju nivo šećera u krvi, privremene tetovaže za otključavanje vrata NFC tehnologijom su samo neki od njih. Ovakvi izumi će mnogo učiniti na polju preventivne medicine.

5G mobilna razmena podataka

Mnoge države, pa i naša, su još uvek na 3G-u, ali tehnologija ne pita za probleme naše infrastrukture. Razvijanje 5G tehnologije je još u fazi istraživanja, ali je pitanje trenutka kada će se to desiti. Trebalo je deset godina za skok sa 3G na 4G, što je suštinski jako malo vremena, ali nam se u ubrzanom tempu na koji smo danas navikli nepuna decenija čini kao večnost.

Transparentni ekrani

Ekrani bez ekrana”, kao što im i ime kaže (screenless screens) prikazuju stvari bez ekranske komponente na koju smo navikli. Holografija više nije naučna fantastika. Mnogi umetnici i marketari u svojim radovima već koriste holograme. Prognozira se da će se pojaviti i kontaktna sočiva koja će sliku „ispaljivati” direktno u oko. Od ovoga korist neće imati samo industrija zabave, već i medicina, jer će oporavak nakon laserske operacije oka biti mnogo brži, a oštećen vid poboljšaniji.

Video igre u virtuelnoj realnosti

VR oprema je već poznata nekim gejmerima, ali činjenica je da je kompaniju Oculus Rift, jednu od pionira u ovoj oblasti, otkupio Facebook. Samsung, takođe, ubrzano radi na razvoju nove tehnologije.

Ako želite da se bavite novim tehnologijama i budete među onima koji kreiraju trendove, morate pre svega steći kvalitetno obrazovanje. Jer bez dobre baze, nema ni novotarija. Zato pronađite IT školu sa programima koji ne traju dugo, a daju sve što je potrebno budućem IT profesionalcu.

(Telegraf.rs)