Sve vesti »

RAZBIJAMO MITOVE: Da li treba da isključujete računar noću?

Mišljenja o ovom pitanju su podeljena, a činjenice koje slede u nastavku će vam sigurno pomoći da odlučite da li je bolje isključivati računar kada se ne koristi, ili ga ostavljati uključenim

Među brojnim korisnicima računara ideja da preko noći ne treba isključivati računar je veoma popularna. Međutim, da li je zaista tako?

Česta isključivanja računara i ponovno podizanje sistema će uticati na komponente kompjutera, ali s druge strane i neprestano korišćenje će imati sličan efekat. Postavlja se pitanje koja je bolja varijanta, ostaviti računar non-stop uključen, ili ga isključivati kada se ne koristi?

- Ostavljanje računara uključenim je manje stresno nego isključivanje i ponovno uključivanje uređaja nekoliko puta dnevno, jer je taj strest konstantan. Često gašenje može skratiti rok trajanja kompjutera - izjavio je Stiven Lesli iz Geek Squad Agenta.

Klasični hard diskovi imaju mehaničke delove koji se pomeraju, pa je neizbežno da oni kad tad zakažu, a kompjuteri se takođe greju kada su uključeni, pa je toplota neprijatelj svih komponenti.

- Neki uređaji imaju određeni životni ciklus. Na primer, ukoliko su LCD monitori uključeni non stop, oni će trajati samo dve godine, jer je njihov radni vek 15.000 sati. Zbog toga je dobro da monitor isključujete kad god ga ne koristite. Baterije i hard diskovi takođe imaju ograničen životni vek. Njihovo isključivanje ili stavljanje u opciju "sleep", produžiće trajanje - kaže Ajaj Gupta, direktor proizvodnje laptopova u kompaniji HP.

Dakle, mišljenja su podeljenja.

Razlozi zbog kojih bi trebalo da ostavite računar uključen:

- Koristite PC kao server ili želite daljinski da mu pristupite

- Želite da se operativni sistem ažurira, skenirate kompjuter u potrazi za virusima ili želite da se neki drugi proces završi dok ste odsutni

- Ne želite da čekate da se podigne sistem.

Razlozi zbog kojih bi trebalo da isključujete računar:

- Ostavljanje PC-a da radi i kada ste odsutni značiće veći račun za struju

- Ne želite da vas uznemiravaju razna obaveštenje ili zvuk ventilatora

- Performanse računara se mogu poboljšati nakon povremenog restartovanja.

Da li je bolje staviti računar u "Sleep" ili "Hibernate" mod?

- Sleep je veoma dobro rešenje jer će ova opcija kompjuter staviti u režim manje potrošnje struje, a neće ga kompletno isključiti - istakao je Stiven Lesli.

Ako koristite računar više sati dnevno, poželjno je da ga ostavite uključenog. Kupite UPS sistem koji će prilikom nestanka struje omogućiti da sačuvate svoj rad, i isključite PC onako kako treba. Takođe, obavezno koristite produžne kablove sa zaštitom od skakanja napona koji trajno može oštetiti komponente kompjutera.

PC će druže trajati ukoliko ga redovno čistite od prašine, ali održavate i njegov softver.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: digitaltrends.com)