Ukoliko želite da budete uspešan preduzetnik, ovih 10 karakteristika NE SMETE da imate!

Ako želite uspeh koji će biti dugoročan i trajan dobro razmislite da li vas „krasi” neka od ovih karakteristika

Da li ćete postati uspešni, u suštini, ne zavisi od vaših ličnih osobina ili navika. Da je tako, uspešni ljudi bili bi u manjini, jer savršenstvo ne postoji. Uspeh zavisi od vrednog rada i spremnosti da prepoznate i iskorenite svoje mane.

Nije bitan samo način ophođenja prema kolegama i partnerima, već i način na koji se nosite sa stresom, posebno sa stresnim situacijama koje traju duže vreme, kao i to da li poštujete dogovore, kako se ponašate prema onima koji su na poziciji koja je hijerarhijski niža od vaše, da li lako odustajete, koliko ste skoncentrisani i disciplinovani − ukratko, koliko ste spremni da se  svakom aspektu svog posla jednako predate.

Upravo su ovi obrasci ono što razdvaja lidere od „običnih” biznismena jer, pre ili kasnije, ovi drugi podležu stresu i najčešće sa sobom povlače i svoje poslovanje. Ako želite uspeh koji će biti dugoročan i trajan dobro razmislite da li vas „krasi” neka od ovih karakteristika.

Naivnost. Na početku su svi pomalo lakoverni i puni poverenja, ali što pre postanete razumni i skeptični, veće su šanse da postignete uspeh. Svaki detalj je važan. Ništa se ne sme prihvatati olako, ali radost mora biti u prvom planu − skepsa ne sme da prevlada.

Paničenje. Stresne situacije su svakodnevica današnjeg poslovnog sveta. Stvari skoro nikada ne idu po planu, a najčešće, po Marfijevom zakonu, desi se najgora moguća stvar. Ako ne uspevate da ostanete mirni, nemate šanse. Zato, vežbajte hladnokrvnost.

Fanatičnost. Strast jeste važna, ali kada u tome preterate, postižete suprotne efekte − prestajete da budete realni, loše rasuđujete i donosite loše odluke.

Lenjost. Oni koji žele mnogo, moraju da rade još više. Disciplina mora biti sastavni deo svakog dana. I ništa ne mora da se ostavi za sutra, naprotiv.

Nestrpljivost. Uspeh ne dolazi preko noći. Ako nešto zaista želite, držite se toga i ne odustajte.

Impulsivnost. Sa čime god da se susrećete dajte sebi vremena da „obradite” informaciju i nikada ne prenosite nezadovoljstvo na svoje saradnike.

Sebičnost. Svet se ne vrti oko vas. Što pre to shvatite, više ćete učiniti za poboljšanje svog poslovanja.

Nesvesnost trenutka. Iz prošlosti se uči, a budućnost se planira. Uspeh se dešava sada i ovde.

Nezainteresovanost. Za lidere ne postoje fraze: „Bez brige”, „Mislim da je u redu”, „Svejedno mi je”. To je vaš uspeh i uvek imajte mišljenje.

Dramatičnost. Naučite da mirno primite i pohvalu i kritiku. Razvijte smisao za humor i ne budite prestrogi prema sebi.

Nije jednostavno, ali nije nemoguće. Na vreme razmislite o svojim ciljevima i na šta ste sve spremni. Danas je moguće istovremeno sticati savremena znanja i izučavati načine ponašanja stvarnih lidera. Tako gradite bazu za oba važna polja i istinski se pripremate za uspeh.

I još nešto − ukoliko se sa svim navedenim činjenicama ne slažete u toj meri da morate svoje nezadovoljstvo izraziti i u komentarima na tekst, imate bar dve ili tri karakteristike koje smo naveli. Sa druge strane, to makar znači da niste indiferentni. I imate na čemu da radite.

(Telegraf.rs)