GOOGLE PREDSTAVIO ANDROID M: Evo šta je sve novo i kada će se pojaviti! (FOTO)

Android Lollipop doneo je novi dizajn i interfejs, dok će novi Android M biti fokusiran na poboljšanje stabilnosti i performansi softvera

Google je na svojoj I/O konferenciji i ove godine predstavio novu verziju Androida koja je za sada poznata pod nazivom M. Nova verzija čuvenog operativnog sistema donosi brojne novitete i poboljšanja za pametne telefone širom sveta.

OVO JE NOVA APLIKACIJA ZA SREĐIVANJE FOTKI: Oduševićete se koje sve funkcije sada postoje!

Prema rečima jednog od čelnika Google-a, Sundara Pičaija, Google je ovom verzijom poboljšao kvalitet svoje mobilne platforme.

Android Lollipop doneo je novi dizajn i interfejs, dok će Android M biti fokusiran na poboljšanje stabilnosti i performansi softvera. Za sada nije poznat tačan broj verzije kao ni puno ime.

Prva velika promena je redizajnirani sistem dozvola koje traže aplikacije. Korisnici će sada sami moći da dodeljuju i uklanjaju dozvole aplikacijama, kao što su recimo pristup kameri, lokaciji... Trenutno instaliranje aplikacija sa marketa zahteva da korisnici prihvate sve tražene dozvole.

Google će novom verzijom Androida takođe promeniti način surfovanja internetom u Chrome pretraživaču. Nova funkcija pod nazivom "Chrome Custom Tabs" omogućava developerima da ubace pristup sajtovima direktno u aplikaciju, što znači da korisnici neće morati da prelaze iz jedne aplikacije u drugu ukoliko žele da pogledaju nešto na internetu.

Android M takođe donosi novi sistem plaćanja pod nazivom Android Pay. On će koristiti NFC tehnologiju i Host Card Emulation sistem za plaćanje, a zameniće trenutu Google Wallet aplikaciju. Programeri će ovu funkciju takođe moći da integrišu u svoje aplikacije.

Internet gigant obećava da će nova verzija Androida doneti i duže trajanje baterije. Naime, M će imati opciju Doze koja će bolje regulisati sistemske zadatke koji se odvijaju u pozadini. On se zasniva na senzore pokreta koji će utvrditi da li se uređaj trenutno koristi ili ne. Android M će takođe doneti podršku za USB Type-C konektor, koji omogućava brže i lakše punjenje baterije.

Test verzija Androida M dostupna je za Nexus 5, 6, 9 i Nexus Player uređaje, a svim korisnicima će novi Android biti dostupan na jesen ove godine.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: theverge.com)