VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Fotografisanje podstiče kreativnost!

- Mislim da je vrlo verovatno da su pametni telefoni koji su omogućili da svako od nas u svakom trenutku u džepu nosi foto-aparat, ali i društvene mreže za razmenu fotografija poput Instagrama, Fejsbuka i Tvitera, upravo doprineli tome da imamo sve više foto-entuzijasta - napisao je između ostalog Veselin Jevrosimović u ovonedeljnoj kolumni

Vlasnik kompanije "Comtrade" Veselin Jevrosimović pisao je u ovonedeljnoj kolumni u listu "Informer" o tome kako je sve većoj upotrebi i prodaji takozvanih "kamera bez ogledala".

"Leto, odmori, putovanja. Vreme kada se više nego obično trudimo da zabeležimo uspomene, lepe i neobične trenutke. Zbog toga, od svih elektronskih uređaja, najviše razmišljamo o foto i video kamerama. Uostalom, i statistika iz godine u godinu pokazuje drastičan rast prodaje ove vrste IT opreme u letnjim mesecima. Ima, međutim, jedna druga zanimljivost vezana za kamere kojom bih želeo da se pozabavim.

Naime, kada su pametni mobilni telefoni doživeli pravi "bum" i ušli u masovnu upotrebu, a kako su kamere na njima postajale sve naprednije i moćnije, tako su mnogi pretpostavili da to znači ozbiljnu pretnju za klasične namenske foto aparate.

Što se tiče mali kompaktnih kamera, to se donekle i obistinilo, ali je interesantno da su ozbiljniji DSLR aparati, kao i nova kategorija takozvanih "kamera bez ogledala" u stalnom porastu u prethodnih desetak godina, čak i uprkos globalnoj ekonomskoj krizi. Prvi pad desio se tek prošle godine, ali je pretpostavka da je to donekle rezultat zasićenja tržišta.

Kako ja "čitam" ove podatke? Mislim da je vrlo verovatno da su pametni telefoni koji su omogućili da svako od nas u svakom trenutku u džepu nosi foto-aparat, ali i društvene mreže za razmenu fotografija poput Instagrama, Fejsbuka i Tvitera, upravo doprineli tome da imamo sve više foto-entuzijasta.

A oni se, jednom kada prerastu mogućnosti kamere na svom telefonu, okreću ozbiljnijim modelima. Proizvođači su razumeli ovaj trend te zbog toga u ponudu, pored skupih profesionalnih uređaja, sve više uvode pristupačnije aparate naprednih mogućnosti. Time šira publika dobija šansu da izrazi svoju kreativnost i zabeleži nezaboravne trenutke."

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)