KINA UVODI OBAVEZNU APLIKACIJU ZA SVOJE GRAĐANE: Pratiće svaki njihov korak i ocenjivaće koliko su lojalni državi (VIDEO)

Sesame Credit bi trebalo da postane obavezna za sve građane do 2020. godine, a Kinezi se već međusobno takmiče ko ima bolji rezultat

Kina je napravila aplikaciju za društvene mreže pod nazivom Sesame Credit, koja će ljude ocenjivati koliko su poslušni građani.

ODGOVARAĆE UMESTO NAS: Google radi na najpametnijoj aplikaciji za dopisivanje!

Aplikacija prikuplja podatke sa korisničkih profila na društvenim mrežama, kao i podatke o tome šta kupuju na internetu.

Video-snimak koji je objavljen na YouTube-u pokazuje kako Sesame Credit zapravo funkcioniše.

Ako na primer na svom profilu na Facebooku stavite sliku sa pekinškog trga Tjenanmen (mesta velikih i u krvi ugušenih demonstracija 1989. godine) ili podelite link o kolapsu kineskog tržišta deonica, vaš skor u aplikaciji će automatski pasti. Sa druge strane, ako podelite kako državna ekonomija briljira, vaš skor će porasti.

Na sličan način funkcioniše i praćenje online šopinga. Ako na primer kupite proizvode koje Partija smatra vrednim (radničke čizme na primer), vaš skor raste, a ako kupite nešto uvezeno iz Japana, vaš skor ide dole.

Najgora stvar tek sledi. Aplikacija će imati posledice u stvarnom životu, jer će visoki rezultati doneti beneficije korisnicima kao što je lakše sređivanje papirologije kod dobijanja kredita ili putovanja u inostranstvo. Sa druge strane, lošije "igrače" će potencijalno kažnjavati sporijim internetom ili uskraćivanjem zaposlenja.

Sesame Credit bi trebalo da postane obavezna za sve građane do 2020. godine, a Kinezi se već međusobno takmiče ko ima bolji rezultat.

Pogledajte video:

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: jutarnji.hr)