Otkrijte koji ste tip dizajnera

Portal Webdesignpot navodi sedam različitih tipova dizajnera, a vi pokušajte da pronađete u koji spadate

Dizajn je univerzalan jezik. Prevazilazi sve kulturne i nacionalne granice, raznolik je i neprestano se menja. Iza svakog dizajnerskog rada stoji individualni umetnik, sa svojim ličnim kreativnim idejama i vizijama.

Ova zanimanja iz sfere IT-ja će biti tražena ove godine

U pristupu pojedinih dizajnera poslu, baš kao i u drugim kreativnim poslovnim delatnostima, neminovno postoje razlike. Portal Webdesignpot navodi sedam različitih tipova dizajnera, a vi pokušajte da pronađete u koji spadate.

IZBEGNITE IH: Ovo su GREŠKE koje prave novi ili neiskusni menadžeri

Tipovi dizajnera

1. Pablo Pikaso

Perfekcionista, tip Pabla Pikasa, ne dopušta da ijedan piksel bude neuravnotežen ili ružan. Ne mari za tuđa mišljenja, a kada ga neko kritikuje, on omaložava znanje sagovornika i ističe nedostatak osećaja za umetnost. Ovaj tip dizajnera ima snažnu ličnost, stil rada i ne možete ga potkupiti ni za koju svotu novca. Ne podleže hirovima klijenata, a ako ne prihvatite njegovu zamisao, smatraće da ste jedino vi na gubitku. Priznaje samo nekolicinu drugih dizajnera kao svoje kolege, a sebe vidi pre svega kao retkog umetnika.

2. Albert Ajnštajn

Pametan čovek sa briljantnom radnom navikom, ovaj tip dizajnera vodi se motom „Bez muke nema nauke”. Bez straha da će biti izvrgnut ruglu, usuđuje se da bude drugačiji od ostalih. Ukoliko isprva ne uspe, pokušavaće iznova i iznova. Neuspeh je majka svih uspeha, a dizajner koji je poput Alberta Ajnštajna ima stav uporne ličnosti koja konstantno pomera granice.

Ovaj tip dizajnera uvek stvara sopstvene kreacije, isprobavajući ih u različitim okolnostima. Njegova jaka vera u sebe i sopstveni rad kad-tad će ga dovesti do uspeha kojem teži. Ne postavlja pitanje da li će uspeti, već kada će se to desiti.

3. Dejvid Koperfild

Ovaj tip dizajnera odlikuje izuzetan prikaz priče i iluzija u radu. Sposoban je da izvede dizajn kakav god da zamislite, i klijenti su obično oduševljeni idejama koje osmisli. Lako ih navodi da ceo posao prepuste njemu, a s obzirom na to da radi za nekoliko ljudi, skupo naplaćuje svoje usluge. Čak i kada radi uz pomoć drugih, pred klijentima preuzima svu zaslugu. Koristeći svoje pregovaračke veštine, ubediće klijenta da on sam predstavlja jedini put ka ostvarenju svih ciljeva.

4. Kapetan Kuka

Dizajneri koji su poput Kapetana Kuke lukavi su i prepredeni. Oni su u potrazi za najinovativnijim i najuspešnijim dizajnom, a onda ga predstavljaju kao svoj vlastiti. Možda ne kradu tuđe ideje doslovno, ali ih svakako u velikoj meri prilagođavaju svojim potrebama. Kako mu je jedini interes da zaradi što više novca, dizajner poput Kapetana Kuke trudi se da proturi što više može kao svoj, novi koncept, a zapravo pravi blage ispravke u bojama, temi, fontu već postojećeg dizajna. Iako gubi klijente koji shvataju kako u stvari radi, uvek će pronaći nove kojima će lako prodati svoju priču.

5. Mahatma Gandi

Verujući da je u obavezi da ispravi sve nepravde, tip dizajnera koji je poput Mahatme Gandija preuzima na sebe velike promene u dizajnu, ali mirnim putem. Ima osećaj da mora da poboljša dizajn koliko god je to u njegovoj moći, bez obzira na poteškoće i nesaglasja u okolini.

Šireći svoju filozofiju dizajna, dizajner poput Mahatme Gandija pokušaće da ubedi što više drugih kolega da mu se pridruže u unapređivanju dizajnerskih trikova i veština i tako malim koracima trajno poboljšaju industrijsku oblast kojom se bave.

6. Patuljak Stidljivko

Ovaj tip dizajnera uvek spušta glavu pred sopstvenim radom, večito misleći da je mogao bolje da završi posao. Kada ga pohvalite, brže-bolje će podeliti svoje zasluge sa kolegama.

Nesiguran u svoje talente, on će biti zadovoljan da radi iza kulisa i da pusti druge da preuzmu čast. Patuljak Stidljivko je tip dizajnera koji ne misli mnogo na bogatstvo i slavu i ne voli mnogo da pokazuje svoje lice i ističe svoje ime. Dok god svojim radom može sebi da obezbedi krov nad glavom, on ostaje zadovoljan svojom pozicijom baš takvom kakva jeste.

Neminovno je da svaki dizajner ima svoju specifičnu ličnost. Kojem god tipu da pripadate, ostanite dosledni i verni sebi. Svaka od navedenih verzija predstavlja krajnost kojoj, sigurno, ponekad i vi naginjete. Jedina konstanta je promena, pa ste možda videli sebe u svakom tipu pomalo. Na kraju, rad na sebi i unapređivanje kreativnih veština jesu ono čime treba da se ponosite i što vam donosi mudrost i iskustvo u radu.

(Telegraf.rs)