TOP 8 NAJTAJNIJIH AMERIČKIH PROJEKATA: "Ludi naučnici" prave insekte-špijune! (VIDEO)

Agencija DARPA iz SAD već decenijama bavi se najluđim stvarima koje kao da su iz budućnosti. Rade izvan zakona, sa velikim budžetom, i smišljaju kako da "iznenade neprijatelja"

U jednoj od mnogobrojnih američkih TV serija posvećenih naučnoj fantastici, Vlada SAD daje maloj grupi istraživača zadatak da, koristeći najluđe tehnologije, izmisle "nezamislive" stvari od kojih bi njihova zemlja imala koristi. DARPA, skraćenica iza koje se krije američka "Agencija za napredne istraživačke projekte namenjene odbrani", je upravo to. Osim što postoji u stvarnom, a ne u televizijskom svetu, što ima godišnji budžet od 3,2 milijarde dolara i više od sto "ludih" naučnika koji rade za nju.

Ceo projekat je pokrenut 1958. godine prošlog veka kao odgovor na sovjetski program "Sputnjik" i kao preventiva strateškim iznenađenjima koja bi mogla da ugroze nacionalnu sigurnost. Od tada pa do dana današnjeg, DARPA je evoluirala, pa je opisu razloga zbog kojih postoji dodala i definiciju: "Kreiranje tehnologije koja će iznenaditi naše neprijatelje". Na tome radi 240 zaposlenih, od kojih 140 tehničara koji "žive" u svetu budućnosti, zamišljajući, radeći i eksperimentišući sa onim što je za običan svet nezamislivo.

DARPA je mesto gde su otkrivene mnogobrojne revolucionarne tehnologije. Recimo, ono bez čega je današnji život nemoguće zamisliti - mreža kompjutera povezanih kroz komunikacione kanale koji omogućavaju razmenu podataka - osmišljena je upravo u ovoj agenciji. Baš kao i "Hipertekst", koji omogućava postavljanje linkova, pa je klik mišem dovoljan da šetate od jednog do drugog pojma. A projekat "Arpanet" iz 1969. godine je preteča današnjeg interneta.