Velika promena u skidanju torenta: Evropski sud doneo odluku koja će promeniti internet

Ovaj presedan mogao bi da nas dovede u situaciju u kojoj će sudovi u zemljama članicama EU početi da naređuju internet kompanijama da, na zahtev nosioca autorskih prava, blokiraju stranice poput The Pirate Baya

Evropski sud, najviši sud unutar Evropske unije, doneo je u sredu presudu koja bi mogla označiti prekretnicu u borbi protiv distribucije piratskih sadržaja u EU. Naime, u procesu koji je pokrenula holandska organizacija za zaštitu autorskih prava BREIN protiv tamošnjih pružatelja internet usluga Ziggo i XS4ALL, ovaj Sud je doneo odluku prema kojoj i omogućavanje pristupa korisnicima do piratskih sadržaja takođe spada u kršenje autorskih prava.

OBOREN PIRATE BAY: Samo korisnici JEDNOG pretraživača mogu da pristupe čuvenom torentu!

U presudi i njenom pojašnjenju eksplicitno se navodi primer stranice The Pirate Bay, koja služi kao platforma za ilegalnu distribuciju sadržaja. Prema mišljenju Suda, u tome pružaoci internet usluga učestvuju tako što svojim korisnicima omogućavaju nesmetan pristup The Pirate Bayu, a čak ga i olakšavaju indeksiranjem spornih stranica i uklanjanjem "loših" torrent datoteka.

Sud zaključuje kako veliki broj korisnika koji internetu pristupaju preko navedenih operatera zaista posećuje The Pirate Bay sa svrhom preuzimanja piratskih sadržaja, pri čemu i operateri ostvaruju zaradu.

Evropski sud zbog toga smatra da operateri mogu biti krivi za internet pirateriju, te preporučuje svim sudovima unutar EU da se u sličnim parnicama vode njihovim tumačenjem zakona i ovom presudom.

Ovaj presedan mogao bi da nas dovede u situaciju u kojoj će sudovi u zemljama članicama EU početi da naređuju internet kompanijama da, na zahtev nosioca autorskih prava, blokiraju stranice poput The Pirate Baya, ukoliko ne žele da krše zakon.

(Telegraf.rs)