STOPAMA LUKA SKAJVOKERA: Vozilo kojim ćemo leteti po Tatuinu - jednoga dana (VIDEO)

Ovo lebdeće prevozno sredstvo je trenutno limitirano na test pilotiranje na visini od 4,5 metra i može da juri brzinom od 50 km/h, ali više iz sigurnosti, ne iz tehnoloških mogućnosti

Ovo vozilo neće leteti kroz gusto rastinje tako dobro kao što smo videli u filmu Ratovi zvezda: Povratak Džedaja, ali će njegove lake kontrole jednog dana dozvoliti svakom da pilotira bez treninga.

Prvobitni plan izrade ovog vozila je napušten davne 1960. godine zbog problema sa stabilnošću i mogućnosti prevrtanja. "Aerofex", firma iz Kalifornije, sredila je problem prevrtanja tako što su napravili mehanički sistem kontrolisan sa dve kontrolne šipke, koje omogućavaju vozilu da reaguje na naginjanje pilota i tako vrši skretanje.

Takve intuitivne kontrole bi mogle da pomognu mnogima da odrade posao, da doktori mogu da posete pacijente u mestima koja nisu pristupačna ili da pomognu čuvarima reda i zakona da ih koriste kao što smo već rekli bez ikakvog treninga. Sve ovo je omogućeno čistom mehanikom bez nepotrebne elektronike, a kamoli korišćenja komplikovane veštačke inteligencije ili softvera za letenje.