BAYWATCH DROID: Robot Pamela spasavaće ljude na plaži (VIDEO)

Istraživači sa Instituta tehnologije u Tokiju predstavili su robota koji je pravljen po modelu olimpijskih plivača koji bi u budućnosti mogli da spasavaju ljudske živote

Dani kada će živote na plažama spašavati ljudski spasioci se polako završavaju, ali još uvek ništa nije sigurno, jer sve zavisi od inventivnosti Japanaca.

Istraživači sa Instituta tehnologije u Tokiju predstavili su robota koji je pravljen po modelu olimpijskih plivača koji bi u budućnosti mogli da spasavaju ljudske živote.

Japanci trenutno rade na prototipu, koji u potpunosti oponaša pokrete ljudskih plivača.

Robot, koji je nazvan Svumanoid, može da pliva slobodnim stilom brzinom od 0,64 metra u sekundi, što je samo za trećinu sporije od svetskog rekorda u toj disciplini, ali leđni i delfin stil nisu mu poznati. Dok bi mu za plivanje prsnim stilom trebao bi mu novi par nogu.

Svrha ovog robota je merenje otpora vode i analiziranje načina plivanja, istraživanje pri kojem bi se ljudsko telo umorilo nakon kontinuiranog izvođenja istog pokreta. Prikupljeni podaci biće od pomoći u pronalaženju obrazaca koji bi poboljšali plivačku tehniku.

Tim istraživača koji stoji iza Svumanoida, koji predvodi profesor Motomu Nakašima, nada se da će u budućnosti roboti moći da preuzmu ulogu ljudskih spasilaca, čuvati plaže i pomagati plivačima u nevolji.

Inženjeri su razvili telo robota na osnovu 3D slika nepoznatog olimpijskog plivača i po tom prikazu su dizajnirali plastičnu verziju koja se može proizvoditi u svim veličinama.

Nažalost ovaj robot je još uvek daleko od preuzimanja uloge Dejvida Haselhofa u Bejvoču, ili Pamele Anderson (ovo prvo samo ako ste žensko). Izdržljivost, rezultati i otpornost na vodu su i dalje problem.

Jedan od istraživača na institutu, Čeng-Hjun Čang, nada se da će navedene probleme rešiti u sledećih par nedelja. - Želimo da isprobamo jači motor, zbog više snage. Zasad ova snaga nije dovoljna. -

(Jutarnji.hr)