Majkrosoft Ofis 15 do kraja godine?

Ako kompanij Bila Gejtsa bude sledila obrazac od pre tri godine, možemo za godinu dana očekivati novu verziju ovog paketa

Majkrosoft je danas saopštio da je pokrenuo "tehnički pregled" naredne verzije svog lukrativnog Ofis paketa i obećao je da će beta verzija biti dostupna javnosti ovog leta. Ovaj potez je ponavljanje prakse koju je ovaj gigant uradio i sa Ofis 2010 paketom, kada je beta distribuirana probranoj grupi radi testiranja.

Kompanija Bila Gejtsa je malo toga saopštila o Ofis 15 paketu, a gotovo ništa o Vordu, Ekselu, Autluku i Pauerpointu u okviru njega.

- Nisam u mogućnosti da vam mnogo kažem o Ofisu 15, ali mogu da vam saopštim da se radi o najambicioznijem poduhvatu celog Ofis odeljenja u okviru kompanije - kaže P. Dž. Hou, koji vodi ovo odeljene.

- Sa ovim novim projektom, po prvi put, simultano ćemo apdejtovati naše klaud servise, servere, mobilne i PC klijente za Ofis - dodaje on.

Ako Majkrosoft i ovog puta bude sledio isti obrazac kao i pre tri godine sa paketom Ofis 2010 i pusti betu u junu, složi finalni kod u oktobru ili novembru, mogao bi da počne da prodaje Ofis 15 u decembru 2012. ili januaru 2013. godine. Takođe, moguće je i da će Majkrosoft požuriti kako bi novi Ofis mogao da isporučuje sa Vindouz 8 operativnim sistemom, koji se očekuje već u oktobru, kako bi ponovio potez od pre četiri godine kada je Vista izašla simultano sa Ofisom 2007.

Očekuje se i da će se naziv projekta promeniti, te da će on nositi ime Ofis 2013 ili 2014, s obzirom da je takva praksa bila i sa Ofisom 2007 i Ofisom 2010, pošto su počeli da se prodaju godinu dana pre one koja je korišćena u njihovom nazivu.

Vrlo je verovatno da novi paket neće raditi na XP-u, s obzirom da se planira njegovo "penzionisanje" za april 2014. godine.

Ofis je jedan od najlukrativnijih proizvoda Majkrosofta: 30 odsto prodaje odlazi na njega, kao i 52 odsto operativnih prihoda.