BLEKBERI 10 DŽEM: Konferencija o telefonu koji pokreće nuklearnu podmornicu održana u Beogradu (FOTO) (VIDEO)

Hotel "Zira" u srpskoj prestonici bio je danas centar regionalne zajednice programera, a sama konferencija pokazuje da ova kanadska kompanija, za razliku od konkurencije, u svakom smislu veruje u region Jugoistočne Evrope

Najnoviji telefon iz porodice "Blekberi", o kojem smo u nekoliko navrata pisali poslednjih meseci i za koji smo nedavno kao medijska kuća lansirali posebnu aplikaciju, polako postaje mobilni uređaj o kojem svi pričaju, a kompanija koja iza njega stoji definitivno pokazuje da zaslužuje pažnju koja joj se ponovo poklanja.

Zbog čega? Za početak je svojim ponašanjem, a posebno fenomenalnom konferencijom, koju je organizovala u Beogradu sa željom da IT zajednici predstavi svoj telefon, pokazala da ne diskriminiše kao što to rade neke druge velike kompanije, te da su joj sve regije na svetu podjednako bitne.

Sa "Blekberi 10 Mini Džemom", najvećom konferencijom ovog tipa posvećenoj novom smartfonu "Blekberi Z10", koja je danas održana u prestoničkom hotelu "Zira", kompanija je pokazala, kao nijedna do sada, da veruje da u Srbiji i regionu postoji trust mozgova koji može pomoći da se "Blekberi" kao kompanija, ranije poznata kao "RIM", vrati na mesto koje joj svakako pripada, a koje joj je oduzeto poslednjih godina inovativnošću Epla i Gugla kao glavnih konkurenata.

Ozbiljnost sa kojom se pristupilo beogradskom "Džemu" mogla se videti na svakom koraku, a pre svega u činjenici da je okupljen korporacijski krem ovog kanadskog proizvođača, što potvrđuje i stvar iznesenu ranije, a to je da "Blekberi" veruje u ovu regiju. Drugo, broj gostiju iz svih okolnih zemalja, od Slovenije preko Hrvatske i BiH, Crne Gore i Makedonije, Bugarske i Rumunije do Srbije, pokazuje da i u samom regionu postoji ogromno interesovanje za razvoj aplikacija za novi "Blekberi". Sala je bila krcata!

Paulo Baptista, regionalni direktor za Švajcarsku, Austriju i Balkan, obratio se okupljenima na kraju uvodnog dela, a između ostalog je govorio i o smartfonu Q10 sa fizičkom tastaturom, čime "Blekberi" ostaje veran svojim korenima.

- Već smo počeli da dobijamo lokalne aplikacije, što je jako važno i što je nešto što želimo da ohrabrimo kao kompanija, pošto je u njima ključ. Telegraf, "Blic", B92 su od medija već izbacili aplikacije za "Blekberi Z10", a tu je i odlična aplikacija za parkiranje, koja će vam olakšati njegovo plaćanje - rekao je on.

Predavanja i razgovori sa programerima održavali su se celog dana.

(M. B.)