To je najveća zagonetka na internetu danas!

Potraga na koju se "navukao" ogroman broj hakera i IT zaluđenka svake vrste zahtevala je, kako se ubrzo pokazalo, zaista izuzetno visoku inteligeniciju

Tokom protekle dve godine, misteriozna organizacija svakog 4. januara na internetu postavlja naizgled nerešive probleme koji privlače najbolje svetske hakere i šifrante.

- Zdravo, tražimo osobe visoke inteligencije. Da bismo ih pronašli, načinili smo test. Iza ove slike krije se poruka. Nađi je, i ona će te odvesti na put ka nama. Radujemo se susretu s malobrojnima koji će uspeti da pređu ceo put. Srećno! - glasila je poruka potpisana sa "3301", koja je 4. januara privukla pažnju i izazvala intersovanje hakera širom sveta.

U pitanju je bio primer digitalne staganografije: skrivanje tajnih inforamcija u digitalnom fajlu. Najčešće se javlja sa slikovim fajlovima - primalac koji "provali" šifru dobija potpuno drugačiju sliku.

Ovoga puta, međutim, stvar nije bila ni iz daleka tako jednostavna. Potraga na koju se "navukao" ogroman broj hakera i IT zaluđenka svake vrste zahtevala je, kako se ubrzo pokazalo, zaista izuzetno visoku inteligeniciju, a takođe i obimno poznavanje raznih oblasti. Entuzijsti koji ova zagonetka nazvana "cvrčak 3301" i dalje opseda, a nisu je rešili, željno iščekuju 4. januar 2014.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic.rs)