IT RETROSPEKTIVA: Najbolje stvari koje su obeležile godinu za nama (VIDEO)

2013. godina ostaće upamćenja po pojavljivanju konzola nove generacije, smartfona sa zakrivljenim ekranom i novim pametnim satovima. Predstavljamo vam najbolje tehnološke stvari koje su se pojavile u protekloj godini

Godina za nama ostaće upamćenja po lansiranju nove generacije igračkih konzola Xbox One i Playstation 4, ali i novih Apple-ovih iPad-a, takođe ne treba zaboraviti ni pametne satove  i 3D naočare. Smartfoni sa zakrivljenim ekranom napravili su pravi bum, a Oculus Rift uspeo je da pretvori realni svet u virtuelni.

Godina je bila veoma zanimljiva,a mi smo odlučili da vam je predstavimo kroz nekoliko stvari koje su je obeležile.

 LG G FLEX

LG je prvi na svetu lansirao smartfon sa zakrivljenim ekranom koji ima sposobnost da sam popravlja sitne ogrebotine. Deluje neverovatno i futuristički ali je stvarno tako, barem ono što smo imali prilike da vidimo do sada.

Telefon je za sada dostupan samo u Južnoj Koreji ali se njegovo pojavljivanje očekuje uskoro i u ostalim delovima sveta.

Ovo je definitivno novina na tržištu smartfona ali ostaje nam da vidimo da li će ideja telefona sa zakrivljenim ekranom zaživeti.

SONY PLAYSTATION 4

Nova generacija konzola za igranje je konačno stigla. Za jedan dan ova konzola je prodata u više od milion primeraka što pokazuje ogromnu zainteresovanost igrača.

Ono što nam je Playstation 4 doneo je mogućnost streamovanja igranja putem interneta, novi Dual Shock kontroleri sa ekranom osetljivim na dodir i neverovatan hardver.

Igrice se uveliko pojavljuju za ovu konzolu, a veći broj se očekuje sledeće godine.

Sony je Playstation 3 lansirao davne 2006. godine, a po svemu sudeći i novoj verziji ove konzole predstoji svetla budućnost.

GOOGLE GLASS

Novi gedžet iz Googla doneo je do sad neviđeno. Deluje neverovatno, ali uz pomoć naočara sada možemo snimati klipove, obavljati video pozive, slikati, pretraživati internet i to sve uz pomoć glasovnih komandi.

Deluje veoma interesantno, ali za sada je samo ograničenom broju ljudi omogućeno da koristi naočare, koje su i dalje u fazi testiranja.

Cena još uvek nije objavljena ali prema nezvaničnim informacijama očekuje se da će uređaj koštati oko 1500 dolara.

OCULUS RIFT

Trenutno je ovaj neverovatan gedžet dostupan samo developerima po ceni od 300 dolara, a zvanično pojavljivanje očekuje se tokom 2014. godine.

Koristi se na Android uređajima ili PC-u i kada ga stavite na oči stvara 3D svet iz igre. Doživljaj je toliko realan da u toku igre možemo čak gledati preko ramena neprijatelje koji se približavaju. Deluje zaista neverovatno i moćno.

Ukoliko ovo zaživi doneće neverovatnu revoluciju kada su u pitanju video igre.

MICROSOFT XBOX ONE

Kao i Sony, Microsoft je krajem novembra lansirao svoju novu konzolu. Iako se puno spekulisalo o tome da li će doživeti uspeh kao Playstation 4, zbog svojih ograničenja i slabijeg hardvera, to nije puno usporilo prodaju Xbox one.

Omogućeni video pozivi putem Skype-a sa interfejsom sličnom kao na Windows 8 čine ovu konzolu pravim računarom u dnevnoj sobi.

Nova verzija Kinect senzora donosi brojna unapređenja poput repoznavanja glasa, lica i čak merenje otkucaja srca.

Obe konzole su veoma dobre, i svaka ima svoje prednosti i mane. Ostaje nam da vidimo ko će odneti pobedu u večitoj borbi između Sony-ja i Microsoft-a barem kada su igračke konzole u pitanju.

NOVA GENERACIJA IPAD-a

Pojavom ovih tableta polako se briše razlika  između snage tableta i njegove veličine, jer možemo imati oboje. Nova generacija iPad-a, takozvani Air i mini sa retina displejem donosi neverovatne mogućnosti.

Oba tableta imaju sličan hardver u sebi, kao i dugotrajnu bateriju koja može izdržati do 10 sati aktivnog rada.

Nova generacija iPad-a je definitivno oduševljenje godine kada su u pitanju tableti.

 SMARTWATCH

Tokom ove godine pojavili su i pametni satovi. Najupečatljiviji je sigurno Samsungov Galaxy Gear. Pored ovoga, i Sony je izbacio svoj pametni sat, a u narednoj godini se očekuje da i Apple izbaci svoj dugo očekivani iWatch.

Uloga pametnih satova je da pored vremena prikazuje i informacije sa smartfona. Možemo čitati poruke, mejlove, videti propuštene pozive i još dosta toga.

Za sada pametni satovi nisu nešto posebno zaživeli ali će verovatno Apple kao i uvek doneti veliki novitet koji će pokrenuti revoluciju u ovoj sferi.

Tehnologija svakim danom sve više napreduje pa ćemo tako u skorije vreme sigurno videti brojne novitete kada je u pitanju IT sfera.

(Telegraf.rs)