Samsung potpuno napušta tehnologiju LCD ekrana: Okreće se OLED i QD tehnologiji

Samsung praktično i potpuno povukao iz posla proizvodnje LCD ekrana, čak 6 meseci ranije nego što je to prvobitno bilo planirano.

Foto: Samsung

Tokom maja meseca ove godine Samsung je odlučio da zatvori svoju poslednju fabriku 8.5 generacije LCD ekrana u Južnoj Koreji, a što se i desilo mesec dana kasnije. Ovim potezom se Samsung praktično i potpuno povukao iz posla proizvodnje LCD ekrana, čak 6 meseci ranije nego što je to prvobitno bilo planirano.

U budućnosti, Samsung će se okrenuti isključivo razvoju i proizvodnji panela sa diodama koje emituju svetlost organskog porekla (OLED) kao i Quantum Dot (QD) tehnologiji, prenosi Benchmark.rs.

Zbog toga će kompletno osoblje koje je bilo angažovano u proizvodnji LCD ekrana, biti prebačeno u pogone QD tehnologije.

Iako se Samsung sada već zvanično povukao iz LCD biznisa, on i dalje raspolaže sa mnoštvom patenata iz oblasti LCD tehnologije. Prema informacijama sajta TheElec, Samsung je preneo sve LCD patente iz USA i Južne Koreje na kompaniju CSOT tokom jula i avgusta ove godine.

Treba imati u vidu da Samsung ima registrovano preko 500 patenata koji se odnose na LCD tehnologiju ekrana i to samo u SAD. Završetkom ove transakcije, Samsung će prodati preko 2000 LCD patenata širom sveta, zvanično okončavši eru poslovanja Samsung LCD Display divizije.

CSOT je usvojio Samsung LCD proizvodnju u fabrici koja je izgrađena 2020. godine u kineskom gradu Suzhou. Zbog nedostatka stručnosti u LCD tehnološkom postupku, bila je podložna patentnim parnicama u SAD-u. Nova transakcija i prenos tehnologija imaju za cilj da u potpunosti eliminišu ubuduće ovakve situacije.

Izvori bliski industriji LCD ekrana smatraju da je ovaj deo tokom nekoliko poslednjih godina prilično usporio sa poslom, pa se ovakav potez prikupljanja patenata može gledati pre u svetlu korišćenja za potrebe vođenja sudskih sporova u cilju strategije sprečavanja konkurencije.

Delegacija kompanije TCL je tokom leta posetila Samsung zbog dogovora u vezi isporuke LCD panela. Samsung je drugi najveći kupac LCD ekrana od kompanije CSOT sa 25% učešća, a od njega je samo veći TCL sa 50% učešća u prodaji kompanije CSOT, čiji je inače većinski vlasnik.

Sa povlačenjem Samsunga iz LCD poslovanja i smanjenjem porudžbina od kompanije BOE, Samsung će definitivno svoje potrebe podmirivati ekranima iz pogona CSOT-a. Tim pre što Samsung poseduje akcije u pomenutoj kompaniji.

(Telegraf.rs)