Facebook zabranio lažne oglase i zarađivanje novca na korona virusu

"Oglasi za zaštitne maske za lice, u kojima se implicira da su jedine preostale ili tvrdi da sprečavaju širenje virusa, neće biti dozvoljeni na našim platformama"

Thibault Camus

Facebook je zabranio obmanjujuće oglase kojima neki pojedinci nastoje da iskoriste globalnu krizu nastalu zbog pojave korona virusa za "sticanje finansijske koristi".

Tehnološki div je u sredu saopštio da je zabranio oglase za "proizvode u vezi sa koronavirusom, kojima se nastoji da se stvori panika ili koji navode da njihovi proizvodi garantiraju lek ili sprečavaju pojavu virusa".

"Na primer, oglasi za zaštitne maske za lice, u kojima se implicira da su jedine preostale ili tvrdi da sprečavaju širenje virusa, neće biti dozvoljeni na našim platformama."

Društvena mreža će i dalje raditi na tome da se "ograniči širenje dezinformacija i štetnog sadržaja o korona virusu" i povezivati korisnike sa informacijama koje objavljuju "stručne zdravstvene organizacije".

Preko 80.000 ljudi do sada je zaraženo korona virusom. Prvi slučaj je zabeležen u centralnoj Kini u decembru 2019. godine. Dosad je od posledica virusa preminulo skoro 3.000 ljudi.

U sredu je bilo više novih slučajeva zaraze izvan Kine nego u njoj, po "prvi put otkako je potvrđen prvi slučaj", objavila je Svetska zdravstvena organizacija (WHO).

Zbog straha od koronavirusa u panici se kupuju zaštitne maske za lice i dezinfekcioni sprejevi, a mnogi tu paniku nastoje da iskoriste za sticanje profita.

(Telegraf.rs/Hina)