Internet špijunaža i krađa podataka najveće IT pretnje

U prvom tromesečju 2013, na meti napada hakera bile su kompanije Epl, Fejsbuk, Tviter i Evernote

Prva tri meseca tekuće godine bila su puna incidenata na polju internet špijunaže i internet oružja, navodi se u najnovijem izveštaju kompanije Kasperski Lab, koji su analizirali razvoj IT pretnji u prvom tromesečju 2013. godine. Sajber kriminalci su napadali velike kompanije među kojima su Epl, Fejsbuk, Tviter i Evernote

- Prvo tromesečje 2013. donelo je veliki broj velikih incidenata koji su povezani sa internet špijunažom i internet oružjem. Incidenti koji zahtevaju mesece neprestanog istraživanja su relativno retki u industriji koja se bavi antivirusima - rekao je Denis Maslenjikov, viši analitičar za viruse u kompaniji Kasperski Lab.

U izveštaju kompanije Kasperski Lab navodi se da je u januaru ove godine otkrivena operacija "Crveni oktobar", akcija napredne sajber špijunaže kojom su napadane diplomatske i vladine institucije širom sveta. Napadači su razvili jedinstven, veoma prilagodljiv štetni softver za krađu podataka i informacija iz računarskih sistema, mobilnih telefona i mrežne opreme preduzeća širom sveta.

(Telegraf.rs / B92 / PC Press)