Vrhunski telefoni više neće morati da koštaju 1.000 evra zahvaljujući novom Snapdragon čipu

Snapdragon 710 procesor mogao bi da pošteno prodrma stvari na smartfon tržištu

Qualcomm je upravo najavio novi procesor - Snapdragon 710. U pitanju nije bolja 600 serija, već je to potpuno novi proizvod koji bi mogao da promeni način na koji gledamo i kupujemo telefone.

Na papiru, 710 izgledao kao veoma dobar sistem na čipu (SoC), a u stvarnosti bi mogao da se posmatra kao jeftini vrhunski čip koji ima više zajedničkog sa 800 serijom - čipovima koji trenutno pogone najbolje telefone na svetu.

Drugim rečima, serija 700 bi trebalo da popuni veliku prazninu u performansama koja postoji između 600 i 800 serije.

Snapdragon 710 SoC je napravljen korišćenjem 10nm procesa, koji se koristi i u izgradnji 800 serije, i zbog toga je neverovatno energetski efikasan.

Ali to je samo početak jer energetska efikasnost utiče i na dugovečnost komponenti unutar telefona.

Da je ovo jedina promena u odnosu na 600 soriju, bila bi dovoljna jer donosi duže trajanje baterije, bolje performanse tokom dužeg vremenskog perioda i produženi životni vek za hardver.

Ali to nije jedina promena.

710 čip će uraditi još nešto - nešto što se ne može videti gledanjem u specifikacije. Novi čip će dozvoliti kompanijama da naprave telefone kakve želimo, samo što nas neće koštati 1.000 evra.

Snapdragon 845 je dizajniran da pogoni Microsoft Windows laptop i nije potreban u telefonu kao što je Galaxy S9. Međutim, taj posao ne može da obavlja 600 serija.

Ali, to bi bio savršen posao za Snapdragon 710.

I ne samo to, jeftinije premijum telefone bismo mogli da kupujemo češće, a samim tim bi razlika u zaradi zbog cene neke kompanije bila popunjena. I što je najvažnije, korisnici bi bili srećni.

VIDEO:S9 i S9 plus, najnoviji Samsungovi telefoni iz prve ruke

 

(Telegraf.rs)