Pogledajte koliko će tačno SSD ubrzati vaš stari kompjuter

Ako želite da ubrzate stari kompjuter, onda je SSD najlakši i najbrži način da to uradite

Ako postoji jedna stvar koja će ubrzati vaš kompjuter bukvalno istog trenutka, onda je to SSD.

Iako je SSD skuplji od standardnog mehaničkog drajva (HDD), on je ujedno i mnog obrži i ima potpunog smisla instalirati ga u stariju mašinu ako želite da je vratite u život.

Međutim, koliko će zaista SSD ubrzati kompjuter?

Foto-ilustracija: Wikimedia/smial

Standardni test brzine za SSD je dizajniran tako da se maksimalno testiraju njegove performanse, tako da se on najčešće testira u vrhunskim kompjuterima.

Ali šta se desi kada ga stavite u stari kompjuter?

Kako bi dao odgovor na to pitanje, PCWorld je testirao SSD na Toshiba Satellite P75-A7200 laptopu sa četvrtom generacijom Core i7-4700MQ CPU procesora.

A nakon testiranja brzine sa HDD i SSD-om, istraživači su dobili skor od 279 poena za HDD i impresivnih 435 sa SSD-om. To je povećanje brzine od 56 odsto.

Naravno, ak oje u pitanju noviji kompjuter sa novijim komponentama, razlike u brzini će biti manje, ali ako želite da značajno ubrzate svoj stari kompjuter, onda je SSD bukvalno najbolja i najjeftinija opcija.

A kada birate SSD, trebalo bi napomenuti da su oni većeg kapaciteta brži od onih manjeg jer imaju više NAND čipova i više kanala kroz koje podaci mogu da putuju - ali ovaj fenomen prestaje da pravi razliku na 256GB.

(Telegraf.rs)