Program koji svi svakodnevno koristimo konačno dobija opciju koju već dugo očekujemo

Nova funkcija koristi mašinsko učenje da bi korisniku ponudila predlog sledećeg teksta na osnovu prethodno otkucanog...

Foto: Unsplash

Novo ažuriranje za Microsoft Word, koje stiže u martu, doneće funkciju koju korisnici dugo iščekuju. Funkcija predviđanja teksta tokom kucanja (Text Prediction) ća automatski sugerisati nove reči kako korisnik kuca rečenicu.

Iako je funkcija nova za Microsoft Word, trebalo bi da bude slična onome što Google nudi za Gmail i ostatak svog paketa poslovnih aplikacija.

Microsoft je predviđanje teksta za Word najavio još prošle godine. Ta funkcija koristi model mašinskog učenja kako bi korisniku ponudila predlog sledećeg teksta, na osnovu prethodno otkucanog. To znači da će vremenom "učeći" funkcija napredovati i nuditi sve bolje i adekvatnije reči i izraze.

Funkcija bi korisnicima trebalo da pomogne da kucaju efikasnije i preciznije, i da tako smanje broj grešaka koja prave.

Kada funkcija postane dostupna svima, korisnici će prilikom kucanja sivim slovima prikazivati predlozi reči koje će ono moći da prihvate pritiskom na Tab ili odbiti pritiskom na Esc taster. Naravno, predviđanje teksta će biti moguće i potpuno isključi.

Korisnici će moći  Microsoftu da ograniče prikupljanje podataka, koji se koriste za treniranje mašinskog modela učenja, odnosno moraće prvo oni da odobre pristup sopstvenim podacima kao deo povratnih informacija.

Microsoft je prošle nedelje objavio da će kasnije tokom godine objaviti Office 2021 za standardne korisnike i Office LTSC (Long Term Servicing Channel) za poslovne korisnike, a ti paketi će doneti brojna poboljšanja.

(Telegraf.rs/Benchmark.rs)