Kvalitet, pouzdanost, preciznost: Sve o novoj automatskoj pušci Vojske Srbije

U poređenju sa svetskim rešenjima borbenih pušaka ove kategorije, puška M19 mnogo je jeftinija i ima znatno bolje balističke karakteristike

Foto: Ministarstvo odbrane

Modularna automatska puška M19, u kalibrima 6,5/7,62 mm, koju je razvila i proizvodi "Zastava oružje", nova je puška u naoružanju Vojske Srbije. Reč je o najsavremenijem oružju, jednostavne konstrukcije, prilagodljivom svim borbenim situacijama i vrstama dejstva.

Puška M19, u zavisnosti od zadatka, može koristiti cevi kalibra 7,62 mm ili kalibra 6,5 mm. Pouzdana je i ima mogućnost efikasnog uništavanja pojedinačnih i grupnih ciljeva na daljinama do 800 metara.

Metak 6,5 mm sa običnim zrnom i mesinganom čaurom i metak sa probojnim zrnom i mesinganom čaurom su proizvodi fabrike "Prvi partizan" iz Užica. Reč je o potpuno novom metku, zasnovanom na sportsko-lovačkom metku 6,5 mm Grendel. Njegova konstrukcija, balističko rešenje i karakteristike ovde su prilagođeni potrebama gađanja iz poluautomatskih i automatskih oružja.

Oružja na bazi novog metka 6,5x39 mm imaju znatno bolje karakteristike i fikasnost gađanja, u poređenju sa oružjem koje koristi municiju 7,62x39 mm i 5,56x45 mm.

Puška je opremljena je kompleksnim nišanskim sistemima - dnevnim i refleksnim optičkim nišanom, kao i termovizijskim nišanom čime se značajno povećava efikasnost dejstva u noćnim uslovima. Temperaturni opseg funkcionisanja puške je od -30°C do +50°C.

M19 ima integrisani poklopac sanduka i gornju oblogu gasne komore sa dugom tzv. Picatinny šinom, koja prihvata sve vrste optoelektronskih nišanskih sprava, kao i ručicu za zapinjanje zatvarača koja omogućava repetiranje i levom i desnom rukom. Takođe, ima i regulator paljbe sa leve strane rukohvata pogodan za rukovanje, navodi Ministarstvo odbrane.

Preklopni-teleskopski kundak ima podesiv naslon za obraz, zadnji rukohvat je ergonomski poboljšan i sa prednjim rukohvatom omogućava čvršće i stabilnije držanje, posebno prilikom rafalne paljbe.

U poređenju sa svetskim rešenjima borbenih pušaka ove kategorije, puška M19 mnogo je jeftinija i ima znatno bolje balističke karakteristike.

Iako se još uvek ne nalazi u punoj upotrebi, pripadnici Vojske Srbije imali su priliku da se na poligonima i strelištima uvere u kvalitet, pouzdanost, preciznost i ergonomičnost nove domaće modularne automatske puška M19 6,5/7,62 mm.

Video: Vojska Srbije uklonila albansku zastavu sa izletišta iznad Gazivoda

(Telegraf.rs)