POSLUŠAJTE: Da li vam Željkova pesma liči na hit grupe "Koldplej"? (VIDEO)

Uvod pesme "Nije ljubav stvar", koja će nas predstavljati na Evroviziji, dosta podseća na melodiju poznatog britanskog benda. Uostalom, procenite sami...

Još se pošteno nije ni zavrtela nova pesma Željka Joksimovića "Nije ljubav stvar" ("Synonym"), a brižljivi pratioci muzičkih zbivanja odmah su pronašli pesmu na koju liči naša buduća evrovizijska numera.

Samo nekoliko sati nakon što je u studiju RTS predstavio pesmu sa kojom će krenuti u novi pohod na Evropu, na internet forumima rasplamsala se rasprava o tome koliko je hit grupe "Koldplej" - "Paradise", čiji početak neodoljivo podseća na delove pesme "Nije ljubav stvar", inspirisao Joksimovića u komponovanju.

Mi smo poslušali, poslušajte i vi, pa uporedite sami:

1. Coldplay - "Paradise"

2. Željko Joksimović - "Synonym"

Da podsetimo, mnogo kontroverzi izazvala je i melodija sa kojom nas je Željko prošli put predstavljao na Eurosongu. Naime, "Lane moje", veliki hit sa kojim je pevač osvojio drugo mesto na manifestaciji u Turskoj 2004.godine, imao je nekoliko identičnih taktova kao i pesma azerbejdžanskog folkera Alikana Samedova "Ti nisi došao", koja je objavljena na kompilaciji "Buddha bar 5" u martu 2003.godine.

Tada se povela i polemika da li su u Željkovoj pesmi "iskopirana" četiri uvodna takta Azerbejdžanca, što bi bilo dovoljno da se pesma proglasi plagijatom, ili pak samo tri, što je dozvoljeno i nekažnjivo u muzičkom biznisu.

Diskusija nije razrešila dilemu, a "Lane" je Željka izbacilo u orbitu i do dan-danas ostalo hit po kome ga najviše pamti publika u Srbiji i šire.

Inače, Joksimović kao da je sudbinski vezan za Azerbejdžan, jer je prošle godije radio aranžman za pobedničku kompoziciju u izvođenju Eldera i Niki, a ove godine će upravo u prestonici Azerbejdžana Bakuu po drugi put braniti boje Srbije na Eurosongu.

(Telegraf.rs)