MILENA DRAVIĆ MOLI: Ne objavljujte podatke o Draganovom zdravlju!

Supruga i porodica velikog glumca obratili su se, u teškim danima, za pravnu pomoć posle netačnih, uznemirujućih informacija koje su se pojavile u javnosti

Zaštitnik građana Saša Janković i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić su, povodom vesti o zdravstvenom stanju popularnog glumca Dragana Nikolića, apelovali na medije da, pri izveštavanju o životu građana, čak i kada je reč o javnim ličnostima, mnogo više pažnje povedu o privatnosti i elementarnoj taktičnosti.

BRUKA SA FEJSBUKA: Evo kome je lažna vest o smrti Dragana Nikolića donosila lajkove! (FOTO)

Kako se navodi u saopštenju Zaštitnika građana, način na koji je u javnosti plasirana vest o odlasku glumca Dragana Nikolića u bolnicu "ne samo da je protivan obavezi čuvanja tajnosti podataka o zdravstvenom stanju, već je naneo nepotrebno i neprimereno uznemirenje njegovoj porodici, koja se obratila zaštitniku i povereniku".

Zaštitnik i poverenik apelovali su na medije da "zarad tiraža i senzacionalizma ne žrtvuju dostojanstvo i taktičnost prema ljudima", koji, čak i kada su javne ličnosti, "imaju pravo da u određenim situacijama budu ostavljeni na miru".

- Odgovorno bi trebalo da se ponašaju i građani koji na društvenim mrežama prenose različite informacije, uključujući i one sa potencijalno uznemirujućim sadržajem. Poštovanje dostojanstva ličnosti nije samo obaveza koja proizlazi iz kodeksa neke profesije, nego i opšte načelo svakog društva koje poštuje prava građana - navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs)