BRAVO, DŽONI: Nikola Ranković (12) polufinalista međunarodnog takmičenja za kompozitore i tekstopisce u Londonu! (VIDEO)

Mali srpski roker ostvario je veliki uspeh zahvaljujući autorskoj rok baladi "Hot Or Cold" koju je donirala kompanija "Comtrade"

Nikola Džoni Ranković (12), izuzetno talentovani srpski roker, ostvario je ogroman uspeh na međunarodnom takmičenju za kompozitore i testopisce moderne (rok, r'n'b, pop) muzike u Londonu.

MALI DŽONI: Nema šanse da zapevam narodnjak, slušam samo rokenrol! (FOTO) (VIDEO)

Džoni se plasirao u polufinale u kategoriji "Under 18", odnosno među 12 najboljih u konkurenciji preko 70.000 pesama, otpevavši numeru "Hot Or Cold", za koju je napisao muziku, tekst na engleskom i srpskom, aranžman, i pritom odsvirao sve gitare. Pobedila je 17-godišnja Moli iz Edinburga, koja je izvela pesmu "Listen".

Ovo takmičenje postoji od 2002. godine. Ocenjuje se isključivo autorsko delo, odnosno pesma koju je kompletno uradio samostalno isti autor, i to muziku, tekst i aranžman, a da još nije bila izdata.

Naš mladi roker dobio je šestomesečni onlajn kurs u virtualnom kampusu za kompozitore, i šest meseci članstva u UKSC Broadjam asocijaciji.

"Hot Or Cold" je prva snimljena pesma na Džonijevom autorskom albumu, za koji je uradio kompletnu muziku, sve tekstove, odsvirao sve gitare i otpevao ga. Produkciju je poverio Vojislavu Aralici. 

Svaka od pesama sa albuma ima svog pratioca donatora, a upravo baš ovu nagrađenu u Londonu je kao dečje stvaralastvo donirala kompanija "Comtrade".

Selekciju svih pesama i ovako dobru poziciju Džonijeve balade dali su najbolji svetski producenti i ljudi iz muzičke industrije: Stjuart Eps, Majk Kiper Eldridž, Šeli Peiken, Ričard Najls i Mark Kouli. Oni su sarađivali sa svetskim zvezdama poput Eltona Džona, Robija Vilijamsa, grupa "Led Zeppelin", "Spice Girls", "Oasis" i mnogih drugih.

- Bio mi je cilj da dobijem stručnu ocenu onoga što radim. Najteže je izneti svoju muziku, jer to si ti i ne kriješ se iza tuđeg rada. Iako sam rođen sa pola srca, ništa ne radim na pola. Hoću da dam primer mladim muzičarima i ohrabrim da slobodno stvaraju svoju muziku, a ne da sebe ograničavaju svirajući i pevajući samo "kavere" - rekao je Džoni.

Mali srpski rok junak je objasnio, iz svog ugla, kako se stvara pesma:

- Iz tri poteza. Prvo uložiš u svoje znanje, vežbu i opremu, potom se opustiš, pa solo ide iz duše, rif iz mozga, a tekst iz srca. Treće - hrabro dočekaš kritiku.

Evo numere "Hot Or Cold":

(Telegraf.rs)