TUŽBA ZBOG OSKARA: Paskaljević tuži Dragojevića zbog prozivki oko kandidature

Goran Paskaljević, reditelj ovogodišnjeg kandidata za Oskara, rekao je da će tužiti Srđana Dragojevića zbog optužbi za "burazersko mešetarenje" i neregularan izbor ostvarenja, koje će biti u konkurenciji za najbolji strani film

Srpska kinematografija dobila je danas svog kandidata za nagradu Oskar u kategoriji najbolji strani film, ali to nije stavilo tačku na polemiku između zainteresovanih strana.

Stručni odbor Akademije filmske umetnosti i nauke (AFUN) Srbije izabrao je većinom glasova film "Kad svane dan" Gorana Paskaljevića, saopštila je novinarima glumica Ružica Sokić, predsednica Skupštine AFUN-a i predsednica Stručnog odbora.

"Kad svane dan" dobio je osam glasova, "Parada" Srđana Dragojevića tri, a "Ustanička ulica" Miroslava Terzića dva glasa.

U prvom reagovanju Paskaljević je rekao da je ta vest za njega veliko olakšanje.

- Naravno da sam srećan i zadovoljan. To je film u koji sam uložio ogromnu energiju, film koji sam posvetio, na neki način, uspomeni na nevine žrtve u Starom sajmištu - istakao je on.

Paskaljević je najavio prikazivanje svog filma na festivalima u Torontu, Njujorku, Vankuveru i još desetak američkih festivala. 

Mada je oprezan u vezi sa šansama za Oskara, ocenio je da ono što daje neku malu nadu da bi eventualno mogli da imamo uspeha sa tim filmom, jeste da ima jaku američku distribuciju preko "Soni pikčers klasiksa".

- To nije lak put, ali neka šansa uvek postoji, ne samo za mene nego za sve koji će tamo da se takmiče - izjavio je on.

Paskaljević je najavio tužbu protiv reditelja Dragojevića, koji ga je prethodnih dana javno prozvao za sukob interesa, pošto je donedavno bio predsednik AFUN-a. Dragojević je oštro kritikovao i celu organizaciju za "burazersko" mešetarenje.

Generalni sekretar AFUN-a Mirko Beoković izjavio je da je srpski kandidat za Oskara izabran strogo po pravilima.

On je istakao da je 13 članova Odbora glasalo svako prema svom mišljenju i savesti i da je uvreda ako se spekuliše o navodnom nameštenom glasanju.

- Mi smo svi volonteri, a Dragojević nas optužuje da je uprava AFUN-a jedna maltene tajkunska organizacija. Tražimo izvinjenje zato što nas je uporedio sa opštinom koja namešta tender. Sud će da radi ako ne dobijemo zadovoljenje -  rekao je Beoković.

Dragojević je posle objavljivanja rezultata izjavio da je ishod bio očekivan i da smo mi društvo koje je sramno oguglalo na mahinacije, mešetarenja i prevare, a da je on odlučio da reaguje i ne dozvoli da ovaj sraman i ''dirigovan'' izbor prođe potpuno neopaženo.

- Ishod glasanja svakom ko se bavi filmom kod nas bio je sasvim izvestan već u trenutku kada je proglašena komisija koja će o filmovima odlučivati - ocenio je Dragojević.

On ukazuje da su sumnje u iskrene namere Paskaljevića i Beokovića potkrepljene prilikom dileme da li je Paskaljević podneo ili samo ponudio ostavku, i u vezi sa tim citira više različitih verzija iz tekstova u medijima.

Povodom zahteva za izvinjenje, Dragojević je izjavio da se ovom prilikom izvinjava članovima Akademije što su, bez svoje volje, uvučeni u ovo brutalno i vulgarno ispoljavanje nepotizma dvojice ljudi, tobože, u njihovo ime.

Što se tiče najavljene posebne tužbe Paskaljevića, smatram da to nije uobičajena praksa kod umetnika, osim ako nije u pitanju neki spor oko međe. A, ovde takvog spora, jamačno, nema. No, ako se na to, ipak, odluči, biće mu to lepa prilika da obogati svoj CV - dodao je Dragojević.

(Telegraf.rs / Tanjug)