SUPERHEROJ ZA SVA VREMENA: Ko je bio pravi Valter? (FOTO) (VIDEO)

- Verujem da smo dokumentarcem "Valter" oživeli sećanje i na Vladimira Perića Valtera, zaboravljenog heroja koji je bio inspiracija za stvaranje mita koji i danas nastavlja da živi - kaže Andrej Aćin, reditelj ovog dokumentarnog filma

Dokumentarni film "Valter", koji je u nedelju premijerno prikazan u Centru "Sava"izazvao je ogromnu pažnju javnosti, što i ne čudi, budući da film "Valter brani Sarajevo" odavno uživa kultni status i da je Bata Živojinović, zahvaljujući ovoj ulozi, postao živa legenda.

S druge strane, dokumentarac se bavi tragičnom sudbinom pravog Valtera, partizanskog ilegalca Vladimira Perića. Reditelj Andrej Aćin u intervjuu za Telegraf.rs priča o preplitanju mita i stvarnosti, emotivnoj ispovesti Bate Živojinovića i nikada razjašnjenim okolnostima pod kojima je poginuo Vladimir Perić Valter.

- Filmski Valter i ja ove godine obeležavamo isti jubilej. Tih četrdeset godina je ono što mi je dalo lični, intimni motiv da se vratim i ispričam priču o vremenima kada smo verovali u prave heroje. Najveći izazov je bila ta višeslojnost i kompleksnost odnosa paralelnih stvarnosti, istorijske i filmske, kroz koje je vešto trebalo protkati ljudske ispovesti koje bude emociju u usnulim dušama. Pričajući o Valteru kao jednom od najvećih simbola naše novije istorije, ja pričam i o sebi, kao i o svima nama koji smo zajedno sanjali i sanjamo isti san. Neugasiva želja za pobedom pravde i istine je uvek bila i uvek će biti  snažan pokretač duha, tako da je i sam film "Valter" postao poruka koja budi i vraća u stanje bunta protiv nepravde, represije, laži - priča Andrej Aćin za Telegraf i napominje da Bata Živojinović nije mogao ni da pretpostavi da će mu, pored svih filmova koje je snimio, upravo Valter doneti svetsku slavu.